Afbeelding
Ivo Klomp

Geen overzicht Breda op gebruik Faam

Politiek

BREDA - Breda heeft niet van alle gebouwonderdelen van De Faam zich op het aanwezige gebruik ervan. Daarom wordt er voor eind maart controle uitgevoerd op het gebruik en de bouwkwaliteit van De Faam.

Dat meldt het college in antwoord op vragen van het CDA. De aanleiding is niet de brand op 22 december, aldus het college, maar een eerdere constatering dat het zicht op gebruik niet volledig was. “Voor de goede orde geldt voor die gebouwdelen mogelijk leegstand of het ontbreken van een vergunningplicht voor de aanwezige activiteit”, aldus het college.

Bij de eigenaar en gebruikers is volgens de brief stelselmatig aangestuurd op het aanvragen van de benodigde toestemmingen. Dat is de verantwoordelijkheid van de gebruiker en de eigenaar, onderstreept het college. Mocht uit de controles blijken dat er gebruik is in strijd met wet- en regelgeving, dan wordt handhavend opgetreden.

Uit het antwoord van het college blijkt dat er een verzoek tot handhaving was ingediend naar aanleiding van geluidsopverlast op het buitenterrein bij Tref Paintball. Dat verzoek kwam op 8 september. Die handhaving zou er zijn gekomen, laat het college weten. Het dossier is echter gesloten na de brand.

De antwoorden van het college brengen wel aan het licht dat bij bedrijfsverzamelgebouwen als deze de regels niet gevolgd worden. “Het is niet uity te sluiten dat zowel de gebruiker als de eigenaar zich (on)bewust onttrekken van hun verplichtingen om het gebouw in overeenstemming met wet- en regelgeving te gebruiken”, schrijft het college.

Volgens de bestuurders is Breda niet verplicht om bij bedrijfsverzamelgebouwen integrale veiligheidscontroles uit te voeren.