Afbeelding
Yvonne Keulaars

Koepel verandert in bruisende broedplaats voor creatieve ondernemers

Algemeen

BREDA - Het is koud, het galmt en de betonnen muren staren je aan. De kille sfeer in de Koepel moet deze zomer veranderd zijn in een bruisende, creatieve broedplaats voor startende ondernemers. Langzaamaan nemen de nieuwe bewoners van het FutureDome hun intrek binnen de gevangenismuren.

Van verhalen over vier Duitse oorlogsmisdadigers tot de ontsnapping van een gevangene met behulp van een lepel. De Boschpoort, in de volksmond ook wel ‘de Koepel’ genoemd, kent een roemruchte geschiedenis. Het rijksmonument diende dan ook 128 jaar lang als gevangenis. In 2014 is echter de laatste gedetineerde vertrokken.

Aan alles is nog af te lezen dat het gebouw diende als penitiaire inrichting, maar niets is minder waar. In de oude wasserette zit een atelier van tien afgestudeerde kunstenaars verborgen. De kantoren van de voormalige vrouwenvleugel dienen tegenwoordig voor ondernemers binnen het thema Zorg en Welzijn. En verspreid over de rest van de veertien gebouwen bevinden zich een bewegingscoach, acupuncturist, hypnotherapeut en meubelmaker.

Het unieke bedrijvencentrum komt gestaag op gang. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf geeft VPS het leegstaand monument een tijdelijke bestemming. De komende twee jaar, onder de naam FutureDome, opereert VPS als beheerder van de Koepel. Voor een bedrag van €50 tot €90 per vierkante meter per jaar kunnen ondernemers een van de 300 units huren.

Deze zomer moet het er bruisen van de bedrijvigheid. “Ik verwacht dat het nog een paar maanden duurt. We moeten alle gebouwen brandveilig maken en houden hierbij rekening met vergunningen”, laat Tessa van Leeuwen, communicatieadviseur van VPS, weten. “We willen op FutureDome een sfeer creëren waarbij de ondernemers elkaar ontmoeten”, vult Britte van Weerdenburg, operationeel coördinator, aan. Zo wil VPS bijvoorbeeld bankjes en een ontmoetingscafé plaatsen op de binnenplaats.

Een van de ondernemers die al kan snuiven aan deze kruisbestuiving is Kim Huijbregts. De kinderpsycholoog is samen met twee anderen praktijk DynamIK begonnen. De startup is één van de bedrijven die een plaats heeft weten te versieren en heeft beschikking over een eigen vleugel naast de vrouwengevangenis. Hoewel het er nu nog hol klinkt, is Huijbregts bezig met het witten van de muren. De intakegesprekken met de eerste patiënten beginnen volgende week.?

“Binnenkort komt er een familiemediator bij”, laat Van Weerdenburg weten. “Oh, wat mooi”, roept Huijbregts enthousiast. “Dan kunnen we onze klanten eventueel doorverwijzen als het niet goed gaat binnen de familie. Goede zorg komt tot stand door korte lijntjes.” De ruimte, bestaande uit twee spreekkamers en een spelkamer, benadrukt het contrast met de vroegere functie. “Het was hier een sombere plek. In een pand waar mensen zaten waar het niet goed mee ging, gaan we nu mensen beter maken.” 

Er is ook plaats voor gevestigde ondernemers, waaronder fotograaf Reinier de Vlaam. Hij heeft zijn ruimte al omgetoverd tot een scheikundelaboratorium, waarbij de geur van chemicaliën je tegemoet komt. De fotograaf is geïnteresseerd in de geschiedenis van de koepelgevangenis en maakt ook zelf gebruik van oude fototechnieken uit de 19e eeuw.

In het midden van zijn studio staat een opstelling van lampen en een antieke camera. Enthousiast legt hij dit zogenoemde ‘wet-plate collodion proces’ uit in zijn zelfgecreëerde donkere kamer. “De afbeeldingen op deze glasplaten zijn uniek. Je kan nooit dezelfde foto krijgen”, vertelt de fotograaf. “Het is altijd een verrassing als de afbeelding langzaam tevoorschijn komt.”

Een stukje verderop, in het gebouw van de voormalige rechtbank, zit RedPanda VR. De startup is opgericht door drie vrienden en gespecialiseerd in virtual reality. “We zitten hier nu net een week. En we hebben eigenlijk het beste plekje op de hoek van het gebouw“, aldus de starters. 

Ook Pleunie Warnink van Neutral Company, dat bedrijven adviseert hoe zij milieubewuster kunnen opereren, is nu een week gesetteld. “Het is nog een beetje creepy als ik door de gangen loop”, zegt Warnink. “Omdat het zo leeg is.” Maar daar moet verandering in komen als in de komende weken meerdere huurders de gevangenismuren betreden.