Emile Roemer bezoekt Breda in het kader van de verkiezingscampagne van de SP.
Emile Roemer bezoekt Breda in het kader van de verkiezingscampagne van de SP. Amber Janssen

Campagnekoorts: Muzikale begeleiding voor Roemer tijdens zonnig bezoek markt

Politiek

BREDA - De lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, is dinsdagmiddag te vinden op de markt in Breda. Terwijl de zon in zijn ogen schijnt, spreekt Roemer marktbezoekers aan en sluit hij het gesprek af met een selfie. “Meneer Roemer, ik mag toch ook?”

Vanuit het Stadserf betreedt de partijleider met zijn gevolg de Grote Markt. Een accordeonspeler, gitarist met mondharmonica en contrabassist verzorgen de vrolijke achtergrondmuziek. Burgemeester Paul Depla ontvangt de socialist voor het stadhuis met een handdruk en schouderklopje.

Vrolijk vervolgt Roemer zijn weg over de markt. Veel marktbezoekers vinden het leuk om hem eens in het echt te zien. Een groep vrouwen wil graag met hem op de foto: “Meneer Roemer, ik mag toch ook”, vraagt een van hen. De vrouw naast haar vindt het goed dat ze Breda aandoen en dat ze zich onder de mensen begeven.

De Bredase Agnes is speciaal naar de Grote Markt gekomen, omdat ze al jaren op SP stemt. “Het is leuk om hem hier te zien.” Een enthousiast statenlid van de provincie geeft haar ondertussen een flyer in haar hand. “Ja, dat hoort erbij he”, zegt ze lachend. De groep wordt begeleid door twee politieagenten. Het contrast met vorige week tijdens het bezoek van PVV-leider Geert Wilders is groot.

Over zijn komst naar Breda is Roemer duidelijk: “We hebben hier een college met de SP en daarbij een hele sterke afdeling. Het is leuk om in mijn eigen Brabant ook eens een stad uit te zoeken.”

Hij voegt hierbij toe: “Eén ding waar wij ons heel duidelijk over hebben uitgesproken is de vraag van die vijf Brabantse burgemeesters om die drugscriminaliteit nou eens eindelijk aan te pakken. We moeten daar extra geld voor uit trekken.”

Overigens was Roemer niet de enige politicus die aandacht vroeg van de marktbezoekers. Ook het CDA probeerde zijn stempel te drukken op het bezoek van Roemer. Een vliegtuigje vloog over de Grote Markt met daarachter een spandoek: stem morgen CDA. Aan de gevel bungelde bovendien een spandoek van de Bredase VVD-kandidaat Thierry Aartsen.