Toekomstbeeld voor de Koepel? Kweek van legale wiet. (fotomontage BredaVandaag)
Toekomstbeeld voor de Koepel? Kweek van legale wiet. (fotomontage BredaVandaag) Katinka Salden/storebukkebruse

Is een wietkwekerij in de Koepel reëel?

Algemeen de Koepel

BREDA - Een groep ondernemers wil wiet gaan kweken in de oude koepelgevangenis in Breda. Dit meldt het televisieprogramma Brandpunt dinsdagavond. Hoe reëel is dit? BredaVandaag vraagt het na bij vier partijen.

Een woordvoerder van de Rijksvastgoeddienst laat weten afhankelijk te zijn van het bestemmingsplan van de gemeente. “Die bedrijven zoek een veilige plek om wiet te telen. De Koepel is makkelijk te bewaken. Maar het pand heeft momenteel een maatschappelijk karakter. Oorspronkelijk diende het pand natuurlijk als gevangenis.”

De gemeente beslist dus over de bestemming van het monumentale pand. Een woordvoerder van de gemeente Breda vult aan dat er rekening moet worden gehouden met de impact van het pand op de omgeving. “Mensen kunnen altijd een aanvraag indienen voor de bestemming van de herinrichting. Dit gebeurt wel binnen bepaalde kaders.”

De Koepel is tot eind 2018 in gebruik als ‘FutureDome’ en wordt verhuurd aan bedrijven en andere initiatieven. Het terrein staat nog niet te koop, al is dat wel de bedoeling. Burgemeester Paul Depla is benieuwd naar de herinrichting van de Koepel. “Dit soort concrete initiatieven krijgen we vaker te horen. Het is hartstikke goed dat mensen mee willen denken. Maar we moeten eerst wachten op de volgende stappen in de besluitvorming.”

Depla stelt kanttekeningen bij de locatie van de mogelijke wietkwekerij. “Je moet je afvragen of dit wel de geschikte plek is. Daar durf ik nu nog niks over te zeggen. Maar ik ben blij dat iedereen mee wil denken aan het realiseren van gereguleerde wietteelt.”

Volgens Rick Brand, woordvoerder van Actieve Bredase Coffeeshops, is de Koepel geen ideale kweekruimte. “Je moet veel daglicht hebben en in de cellen daar mis je dat”, aldus Brand. Hij ziet een mogelijke kwekerij met grootschalige productie niet zitten. “Een grote kweker moet je nooit willen. Dat zie je ook in de bierindustrie. Die bedrijven denken alleen aan winst. Hierdoor vliegen de wietprijzen omhoog.”

Het televisieprogramma van de KRO-NCRV is dinsdagavond te zien om 20.25 uur op NPO1.