14 maart en het is tussen de middag aangenaam warm in Breda.
14 maart en het is tussen de middag aangenaam warm in Breda. Amber Janssen

De lente hangt in de lucht

Algemeen

BREDA - Picknicken in het park, ijsjes eten op het terras en vooral genieten van de zon. De lente begint volgende week, maar dat is nu al te voelen. In het centrum en stadspark Valkenberg is het volop genieten geblazen.

In het park zitten de bankjes vol en op de grasvelden liggen hier en daar mensen op een kleedje, ook al is het ‘gewoon’ dinsdag. Hier en daar komen paarse krokussen tevoorschijn uit het gras. Hardlopers en hondenuitlaters maken hun rondje, wat geen straf is vandaag.

Genietend van de zon zit Magda Schimmel in het Valkenberg uit te rusten van haar bezoekje aan de stad. “Gelukkig heb ik geen tuin, dat is teveel werk, dus ik geniet hier.” Het is al vroeg in het jaar zacht weer, het klimaat verandert. “Het klimaat verandert altijd, ik maak me daar niet druk om,” vertelt ze.

Anouk Hermans maakt ook gebruik van de eerste zonnestralen, tijdens een picknick in het park. Zij en haar vriend eten broodjes op een kleedje in het gras. “Lekker de eerste lentezon meepakken”, zegt ze. Zorgen om het klimaat hebben ze niet.

Tegen de middag beginnen op de Grote Markt de terrassen van ‘t Hart van Breda en café SamSam vol te stromen. Terrasgangers verwelkomen de zon met een biertje en een uitgebreide lunch. Uit de wind in de zon is het goed toeven.

Ook bij ijssalon Toetie Froetie is met dit mooie weer het ijsseizoen in volle gang. Medewerker Cemi vertelt dat het zondag al ontzettend druk was. “We stonden met twee man te werken en de rij met ijsliefhebbers liep tot buiten de winkel. Zondag zat het terras ook vol, dat is nu niet.” Overigens heeft volgens de ijsverkoper niet alleen het weer invloed op de drukte. “We hebben nieuwe smaken ijs daar komen de mensen voor.”

Lentezonaanbidders hebben nog twee dagen om van het mooie weer te genieten. Het weekend wordt weer regenachtig.