foto pepijn nagtzaam
foto pepijn nagtzaam

Lokaal geen politieke aardverschuiving, of toch wel?

Analyse

ANALYSE - De lokale uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen hoeft lokaal geen aardverschuiving te betekenen. Die conclusie kun je trekken als je het stemgedrag van de Bredanaar analyseert. Toch hoeft dat niet te betekenen dat dat niet gebeurt.

In Breda is de VVD net als de afgelopen twee verkiezingen de grootste partij. De liberalen zouden in de Bredase raad op 11 zetels uitkomen. D66 is een goede tweede met 6 zetels en daarna volgt de PVV (5 zetels) als aanvoerder van een aantal partijen die even groot zijn, te weten GroenLinks, SP en CDA, met allemaal 4 zetels.

Dit is uiteraard een fictieve doorvertaling, omdat stemmen op lokale partijen die afgelopen raadsperiode op eigen kracht een zetel veroverden daar niet in wordt meegewogen. Breda’97 (2), BOB (1), Trots/OPA (1) kregen na de verkiezingen in 2014 een plek in de raad.

Zonder de lokalen mee te rekenen zou de huidige coalitie voortgezet kunnen worden zonder de PvdA (2 zetels doorvertaald naar de Bredase raad). VVD en D66 zouden dan samen met CDA, GroenLinks of SP een meerderheid hebben: 21 zetels.

Wie zou dan wel voor een aardverschuiving kunnen zorgen? Juist, de PVV

Uiteraard behalen de lokale partijen, met wellicht ook het uit partijdissidenten samengestelde Volkspartij Breda en Gemeentebelangen, zetels. De grote aardverschuiving komt naar alle waarschijnlijkheid niet van die kant.

Wie zou dan wel voor een aardverschuiving kunnen zorgen? Juist, de PVV. Want de partij van Geert Wilders heeft al aangekondigd toch op zoek te gaan naar lokale afdelingen. En met potentieel vijf zetels in Breda ligt daar een kans, mits er in de gemeente iemand opstaat die de lokale afdeling wil gaan runnen.

Gebeurt dat niet, dan gaan de fictieve 5 zetels van de PVV naar de andere partijen. Dat geldt ook voor de fictieve Bredase zetels die Forum voor Democratie, Denk, 50Plus en Partij voor de Dieren in potentie hebben veroverd. Alleen Denk heeft vooralsnog plannen voor een lokale afdeling.

Hoe dat het lokale politieke landschap er over een jaar werkelijk uitziet, dat weten we na de verkiezingen van 18 maart 2018.