De route werd ingekort en het werd natter en natter, maar hij is doorgegaan: de Grote Optocht van 't Kielegat 2017.
De route werd ingekort en het werd natter en natter, maar hij is doorgegaan: de Grote Optocht van 't Kielegat 2017. Stadsfotograaf Breda

Nog een keer leutpenningen inleveren, maar geen groots carnaval

Cultuur carnaval

BREDA - Het Kielegats carnavalsseizoen wordt op zondag 26 maart op traditionele wijze afgesloten. Tijdens het halfvasten worden de halflege vaten bier opgemaakt. Ook is het de laatste mogelijkheid om gebruik te maken van de Leutpenningen bij de deelnemende cafés.

De Bredase horeca-uitbaters lijken echter minder enthousiast dan vorig jaar. In 2016 werd de Grote Optocht op carnavalsmaandag verplaatst naar het halfvasten wegens het noodweer. Hierdoor ontstond er een extra carnavalsweekend en was het drie dagen feest.

De feestvreugde blijft grotendeels beperkt tot negentien kroegen die meedoen aan het evenement dat Stappen & Shoppen heeft georganiseerd op Facebook. Bij die kroegen kun je je laatste Leutpenningen inleveren. Het gaat om Walkabout Cafe, Café Dunne, Coyote Breda, Cafe Nr 10, Bar-Dancing Peddels, Café Nassau Breda, Feestfabriek Breda, Miller Time Breda, De Kapitein Breda, Shots Breda, Café de Kater, Cafe de kroeg, Cafe De Pastorie, Studio Dependance , Venise Bar, Flamingoos, Café Oke, Café D'n Engel en Café Krisje

Nanda Koomans doet met Café De Vulling mee aan het Halfvatjesbal, dat dit jaar voor de 25e keer plaatsvindt. Bredase blaaskapellen trekken hierin langs verschillende cafés op en rond de Grote Markt. Dit evenement kon vorig jaar niet doorgaan in verband met de uitgestelde optocht. De organisatie ligt in handen van carnavalsband Tworwelwa. De deelnemende kroegen zijn De Markt, De Vulling, Het Voske, Fernanda en De Vriendin.

In tegenstelling tot afgelopen jaar staat dus niet de volledige binnenstad op zijn kop. Voor de eigenaar van Kerkplein en de Graanbeurs, Raymond Elzerman, ook reden om zich aan zijn eigen programma vast te houden. “Vorig jaar was het groter. Maar nu is het heel kleinschalig, daar kunnen wij met onze zaken niet aan meedoen”, aldus Elzerman.

Studio Dependance wordt zondag wel omgetoverd tot een carnavalscafé. “We gaan de zaak versieren en draaien carnavalsmuziek. Op de zaterdag behouden we gewoon ons eigen programma. Er komen dan ook veel bezoekers van buitenaf”, aldus uitbater Irene Smans. Proost blijft gesloten op zondag 26 maart.