Meer dan 150 profwielrenners zoefden door Breda voor een tijdrit van bijna 10 kilometer.
Meer dan 150 profwielrenners zoefden door Breda voor een tijdrit van bijna 10 kilometer. Jorgen Janssens

‘Haal Tour de France naar Breda in 2023’

Sport

BREDA - Breda zou moeten onderzoeken of het mogelijk is om in 2023 de Tour de France naar Breda en de regio te halen. Die suggestie deed Rick Zagers (VVD) woensdagavond tijdens de behandeling van de nieuwe sportnota ‘Team Breda’.

Zagers haakte daarbij aan op de ambitie die is verwoord om jaarlijks een groot sportevenement naar Breda te halen. “Ik ben eens gaan kijken wat daarbij aan zou sluiten. Daarbij kwam ik op 2023, de 170e geboortedag van Vincent van Gogh, die toch hier uit de regio komt.”

Met Van Gogh als aanleiding - ‘hij is gestorven in de buurt van Parijs’ - ziet Zagers kansen voor de Tour de France in deze regio. “Zeker omdat we nu nog 6,5 jaar de tijd hebben om te onderzoeken wat de kosten en baten zijn en om een lobby op te starten.”

Wethouder Paul de Beer was voorzichtig enthousiast. Hij gaf aan voorzichtig te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. De laatste Tourstart in Nederland was die in Utrecht in 2015. Die stad bleef met een tekort van enkele tonnen zitten.

De VVD’er geeft ook aan dat dit niet alleen een project van Breda moet zijn. “We moeten optrekken met de regio, het Rijk en de provincie om op zoek te gaan naar cofinanciering.” Daarbij denkt hij ook aan Van Gogh-organisaties, die de Tourstart kleur zouden kunnen geven.