Veel belangstelling voor de tijdrit van de Eneco Tour in Breda.
Veel belangstelling voor de tijdrit van de Eneco Tour in Breda. Jorgen Janssens

Tour, Breda, Parijs en Van Gogh: ‘Precies zijn levensloop’

Algemeen

BREDA - Breda gaat verkennen of de Tour de France in 2023 naar Breda kan komen. Goed plan? Wij peilden de meningen.

Ron Dirven, directeur van het Van Goghhuis vindt de Tour de France en de geboortejaar van Vincent van Gogh een mooie link. “Het is precies zijn levenstocht, in Zundert geboren en dichtbij Parijs overleden. Zundert heeft ook al jaren lang een band met de sterfplaats van Van Gogh, Auvers-sur-Oise. Dus wij hebben nogal uitwisselingen, contacten en ieder jaar Zundert daar naar toe en omgekeerd. Dat is toch een hele mooie extra link die er al ligt, om daar nog meer aandacht voor te vragen.”

Als de Tour de France daadwerkelijk in 2023 naar de regio Breda komt, wil Dirven hier veel aandacht voor genereren. “Ik zou daar ook met de contacten die wij hebben in Auvers-sur-Oise ook iets mee doen. Misschien een publieks fietstocht organiseren of iets dergelijks.”

Willem Dielemans, secretariaat van Wielervereniging Breda vindt het een leuk idee. “Het is wel de vraag of dit haalbaar is. Er moet heel wat gebeuren qua organisatie en entourage. De link met Van Gogh vind ik niet met de Tour de France te maken hebben, het zijn losstaande feiten die niets met elkaar te maken hebben.”

Dirven heeft meerdere ideeën over het wielerspektakel. “Oud-toerwielrennen Jan Simons heeft ook een bus die jarenlang mee op tour is geweest, misschien dat hij het ook leuk vindt om aan te haken.”

Marlice Dreessen, directeur van VVV-kantoor Breda, is sceptisch over het idee. “Alles waardoor Breda positief in beeld komt is goed. Maar iedereen komt voor de start van de Tour, niet voor Breda.”

Directeur Van Gogh Brabant, Frank van den Eijnden vindt het een goed idee. “Ik ben geen Tour de France deskundige, maar als je dan toch dat concept gebruikt van de geboorteplaats als startplaats en de locatie van overlijden als finish, is het net zo aardig om meteen de hele reis die Van Gogh in zijn leven heeft afgelegd als blauwdruk te gebruiken voor het parcour.

Als het ooit zover komt wil Van den Eijnden kijken of er samengewerkt kan worden. “Wij hebben een Europees netwerk met alle Van Gogh locaties. Dat netwerk kunnen wij dan inschakelen om daar volop aan mee te werken.”