Baby's met wasbare luiers aan. Foto Kanga Care
Baby's met wasbare luiers aan. Foto Kanga Care

Breda zoekt veertig kinderen voor wasbare luiers

Nieuws

BREDA - De gemeente start met een proef met wasbare luiers. De gemeente zoekt hiervoor ouders van 40 kinderen ‘in de luiers’ tussen 3 en 20 maanden. Deze ouders gaan vanaf 10 mei acht weken wasbare luiers uitproberen bij hun kinderen.

De gemeente stelt de luiers beschikbaar, ouders hoeven ze alleen te wassen. “De wasbare luiers zijn hetzelfde als wegwerpluiers, je hoeft ze alleen niet weg te gooien. Ontlasting komt niet in de luier, maar op een inlegvel. Dit moet worden weggegooid”, vertelt de gemeente.

Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.300 luiers, bijna 5 per dag. Met wegwerpluiers gooit men per kind zo’n 260 kilo luierafval per jaar en 22 kilo per maand weg. Uit onafhankelijk onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers beter voor het milieu zijn dan wegwerpluiers, ook als je de productie en het wassen meetelt. Wegwerpluiers kosten per kind gemiddeld 500 euro meer dan wasbare luiers blijkt uit dit onderzoek.

Wethouder Paul de Beer legt uit: "Luiers kunnen op dit moment nog niet gerecycled worden, maar ze veroorzaken wel heel veel restafval. Daarom zoeken we naar een duurzame manier om luiers te hergebruiken. Breda wil zo ook inwoners tegemoet komen om hun luierafval te verminderen."

Geïnteresseerde ouders kunnen zich opgeven bij vang@breda.nl ovv Mazzelkontjes. Op 10 mei komt de proefgroep voor een instructiebijeenkomst bij elkaar. Vervolgens gebruiken de ouders acht weken lang wasbare luiers.