Afbeelding
Wijnand Nijs

Flat Moerwijkzicht volledig van het gas af

Nieuws

BREDA - De flat Moerwijkzicht schakelt voor warmtelevering over van gas naar Stadsverwarming. Een meerderheid van de bewoners van de flat in de Hoge Vucht is hiermee akkoord gegaan. De omschakeling is onderdeel van een groot onderhoudsplan.

Verhuurder Alleewonen meldt dat alle woningen een eigen warmte afleverset krijgt die zorgt voor verwarming en warm water. De warmte wordt geleverd door Ennatuurlijk. “Deze nieuwe manier van warmtelevering betekent dat alle bewoners elektrisch gaan koken en het gas wordt afgesloten.” Alle bewoners krijgen een nieuwe elektrische kookplaat en een geschikte pannenset van Alleewonen.

“Zo’n 25 bewoners, ook wel etage contactpersonen genoemd, hebben zich driekwart jaar ingezet om andere bewoners in hun flat op de hoogte te houden van nieuws rondom het project. De etage contactpersonen kozen unaniem voor warmtelevering via Ennatuurlijk.”

“Het belangrijkste voordeel vinden zij dat de warmte afleverset minder plaats in beslag neemt dan een CV-ketel.” Volgens Alleewonen worden de woningen veiliger doordat het gas verdwijnt. “Doordat de bewoners niet meer op gas stoken, zal Moerwijkzicht minder uitstoot van broeikasgassen hebben. Alle bewoners dragen hierdoor bij aan een beter milieu.”

Ook wil Alleewonen groot onderhoud doen om energielasten van de bewoners te besparen. “Maatregelen zijn: betere gevelisolatie, het vervangen van alle draaiende delen in de gevel, HR++ glas en betere kierdichting.”

“Door een individuele thermostaat krijgen de bewoners veel meer invloed op hun stookverbruik en daarmee op hun energielasten. Ze betalen straks alleen de warmte die ze zelf verbruiken”, vertelt manager Jos Hendrickx.

Het onderhoudsplan start in in april of mei van dit jaar. Het streven is om voor het einde van 2017 klaar te zijn.