Afbeelding
Roy ter Hoeve

150 sousafonisten op het Spanjaardsgatfestival

Algemeen

BREDA - 150 sousafonisten treden zaterdag 20 mei op tijdens het Spanjaardsgatfestival. Dit doen zij om ‘marsenkoning’ en naamgever John Philip Sousa te eren.

Het eerbetoon komt voort uit een plan van Harmonie Concordia uit Breda. Die speelt op 20 mei vanwege haar 140-jarig bestaan een Sousaconcert tijdens het Spanjaardsgat Festival.

Omdat John Philip Sousa ook de uitvinder is van de sousafoon wilde de harmonie het voorprogramma laten verzorgen door sousafonisten. Een oproep leidde tot een voorprogramma van 150 sousafonisten. Ze komen uit heel Nederland. Inmiddels heeft de organisatie de aanmelding stop gezet.

De dag begint met een sousafonenduet van stadsbeiaardier Paul Maassen in de toren van de Grote Kerk. Daarna paraderen de muzikanten van het zware koper door de historische binnenstad. Om 13.45 uur blazen de 150 sousafonisten onder leiding van dirigent Hans Bloemen op een ponton op het water voor de stadsmuren van het Spanjaardsgat twee van de beroemdste marsen van JP Sousa: The Liberty Bell en The Stars and Stripes Forever.

Het optreden staat in het teken van de historische band van Breda met John Philip Sousa. Tijdens de vorige eeuwwisseling was deze Amerikaan met meer dan 150 marsen op zijn naam, de populairste muzikant ter wereld. Die zomer stond zijn orkest als topattractie op de World Expo van Parijs. De Europese tournee die daarop volgde, bracht op 20 augustus 1900 de Sousa Band naar Breda.

Het optreden in Breda leidde tot Breda Jazz, het oudste jazzfestival van Nederland. “Nog steeds mag Breda een sousafonistenstad genoemd worden”, aldus de initiatiefnemers.