Logo bredavandaag.nl
Perry Roovers

Proef op de som: kruising rijden Nieuwe Haagdijk-Weerijssingel (video)

BREDA - Bij een ongeval op de kruising Haagweg-Weerijssingel-Tramsingel is maandagavond een scooterbestuurder gewond geraakt. Volgens de buurt het zoveelste ongeval sinds reconstructie. De oorzaak volgens hen? Het is onoverzichtelijk.


Is dat ook zo? De gemeente vindt van niet, bleek al uit een eerdere reactie op een melding van een van de buurtbewoners. Wij stapten in de auto en namen de proef op de som (zie twee deel filmpje).

Aanrijroute 1. We naderen de kruising vanaf de Tramsingel. Op het wegdek voor ons haaientanden en een bord. Wij moeten voorrang verlenen aan de bestuurders op de kruisende weg. Naar links is er vrij zicht over de Haagpoortbrug. Rechts krijg je te maken met hinder. Er is niet goed te zien of er iemand aankomt vanaf de haagweg. Het zicht wordt belemmerd door auto’s die tussen de rijbaan staan geparkeerd.

Aanrijroute 2. Vanaf de Weerijssingel is het zicht in de straat deels belemmerd door struiken aan de linkerzijde. Ook vanaf deze kant moet er voorrang verleend worden aan bestuurders op de kruisende weg. Eenmaal op de kruising aangekomen zijn alle wegen goed te zien.

Aanrijroute 3. We komen vanuit de Haagweg het kruispunt oprijden. Links van ons de geparkeerde auto’s. Hierdoor is niet goed te zien of er iets aankomt vanaf de Tramsingel. Geen haaientanden en geen verkeersbord, waarmee iedereen die vanaf deze kant het kruispunt nadert, voorrang heeft. Je mag dus doorrijden, maar weggebruikers die vanuit de Tramsingel komen, zien jou wellicht wat laat.

Aanrijroute 4. Van de Nieuwe Haagdijk komen wij het kruispunt oprijden. Wij hebben voorrang. Er is zicht op alle uitwegen, dus overzichtelijk.

Eerdere meldingen bij de gemeente hebben geresulteerd in extra verkeersborden, wat verder van de kruising, die aandacht vragen voor de gewijzigde situatie. Op de kop van de middenberm aan de Haagweg zijn inmiddels paaltjes geplaatst die illegaal parkeren onmogelijk maken, zodat het oversteken van voetgangers niet wordt belemmerd en het zicht voor de automobilist op de kruising beter is.

De overlast is volgens de gemeente tijdelijk, blijkt uit een mail aan de bezorgde bewoner. “Bekend is dat bij dit soort kruispunt aanpassingen rekening moet worden gehouden met een gewenningsperiode van een half tot een jaar tijd. Men moet vertrouwd raken met wat hier van hen verwacht wordt, in plaats van het volgen van de verkeerslichten.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief