Afbeelding
Amber Janssen

Spoor van gesmolten containers na nachtje brandstichten

Politie brand

BREDA - Bij de Luthersekerk is aan de afgebladderde verf op de deur te zien dat er in de nacht van dinsdag op woensdag brand voor de deur heeft gewoed. Die nacht waren er meerdere brandjes.

Bij de kerk in de Veemarktstraat stond een plastic container in brand. De smeltende bak stond tegen de voordeur van de kerk, die daardoor ook al in brand stond. Een bloembak van brasserie Pieter Aertsz, gelegen naast de kerk, raakte eveneens beschadigd.

De eigenaar van de brasserie vond het niet zomaar een brandje. “Een brandje? Gewoon een flinke brand. Ik heb rondgevraagd of iemands iets heeft gezien, maar helaas niks. Het pand tegenover ons heeft camera’s, daar gaat de politie naar kijken.”

De container is volledig afgebrand, deze stond voor de deur van de kerk en is van de brasserie. “Wij hadden net een nieuwe container, want vorige week is onze oude container meegenomen door iemand.” De eigenaar vindt dat er de laatste tijd veel criminaliteit is in het centrum. “Dit is een uitlooproute na het uitgaan. Onze plantenbakken worden vaak omgegooid. We kunnen ons er niet tegen wapenen, maar we proberen het nu door buitencamera’s op te hangen.” Morgenochtend gaat hij aangifte doen.

Na de brand op de Veemarktstraat werden er brandjes gemeld vanaf de Maria Cherubinastraat, Koraalstraat (2) en Brabantlaan.  Aan de achterzijde van de appartementen in de Maria Cherubinastraat werd een fiets in brand gestoken. In de Koraalstraat werd een container in brand gestoken. Ook in de Brabantlaan werd brand gesticht. Hier ging het om een container die tegen een schuurtje stond.  

 

Een omwonende dichtbij de Brabantlaan en Maria Cherubinastraat heeft er niets van gemerkt. “Ik weet van niks en heb ook geen sirenes gehoord. Er wordt hier wel drugs gedeald, maar zoiets komt niet voor. Ik herinner me wel een aantal jaar geleden dat iemand probeerde hier in de buurt een auto in de fik te steken. Verder is het een erg rustige wijk.”

In de Brabantlaan en Koraalstraat zijn de resten van de branden nog te zien. Van de container is weinig over en de inhoud ligt nog op de inrit van het huis. Van de blauwe container in de Koraalstraat zijn alleen de wielen over. De politie is op zoek naar getuigen. Er wordt buurtonderzoek gedaan. Ook wordt onderzocht of de daders op camerabeelden staan.