foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

‘Culinaire horeca en wonen in Breda’s Museum’

Economie

BREDA - Breda zoekt een ontwikkelaar die het pand van het Breda’s Museum aan de Parade wil overnemen. Daarvoor is de gemeente deze donderdag een openbare tender gestart.  

Aan de hand van een marktconsultatie onder dertien partijen formuleerde de gemeente het eisenpakket voor wat officieel door het leven gaat als het Rijksmonumentale Hoofdgebouw van de Chasse´kazerne aan de Parade 10-14.

Breda heeft daarvoor een uitgebreide brochure (pdf) samengesteld die vol staat met ronkende ontwikkelaarstaal. Zo ‘streeft de gemeente Breda naar een unieke en onderscheidende functiemix die kan bestaan uit wonen en andere licht dynamische functies met toegevoegde waarde voor het Chasse´ Park en voor Breda’.

Woningen zouden dus onderdeel moeten zijn van het nieuwe concept. Breda vraagt aan de geïnteresseerden wel dat tenminste 30 procent van het aantal woningen in de categorie middeldure huur wordt gerealiseerd.

De gemeente wil dat het pand deels een openbare functie behoudt. Omdat het pand niet in de loop ligt, zou deze nieuwe functie over ‘eigen exclusieve trekkracht’ moeten beschikken. “Door het historische karakter van het gebouw en het verhaal erachter kan het aantrekkelijk zijn voor een hoogwaardig of bijzonder aanbod op het gebied van onder meer (culinaire) horeca, een galerie, logies etc.”

De nieuwe ontwikkelaar moet het pand bovendien verduurzamen, waarbij toekomstbestendigheid, circulariteit, duurzame energie en gasloos een rol spelen.

De gemeente Breda zegt voor de Chasse´kazerne een slagvaardig consortium van partijen te zoeken die de herontwikkeling, renovatie, eigendom e´n exploitatie van het gebouw risicodragend kan zekerstellen. Bij voorkeur draagt de gemeente de Chasse´kazerne nog dit kalenderjaar aan de winnaar van de tender over.

Bij de toewijzing speelt de kwaliteit van de plannen een grote rol. Zeventig procent van de beoordeling hangt daar vanaf, dertig procent van de geboden prijs.