Afbeelding
Stichting Droomwonen Breda/Stroom Architecten

Burgers ontwikkelen ecowijk: Groen, autoluw en tuin voor eigen voedsel

Economie

BREDA - Het is een burgerinitiatief in opkomst: de ecowijk. De initiatiefnemers willen onder begeleiding van Stichting Droomwonen Breda en Stroom Architecten de ecowijk realiseren in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Het doel is de totstandkoming van een milieu- en energiebewuste wijk. “Wij willen samen een wijk bouwen met gezonde, water- en energiezuinige, lichte woningen in een groene, speelse woonomgeving met mogelijkheden voor gezamenlijke activiteiten, maar ook voldoende privacy. Dit in diverse prijsklassen en hopelijk in samenwerking met een woningbouwcorporatie ook sociale huur”, aldus de geïnteresseerde bewoners.  

“Burgers willen zelf een hele wijk gaan ontwikkelen en dat is uniek”, aldus Menno de Lange van Stichting Droomwonen Breda. “De initiatiefnemers vormen een coöperatie die als overkoepelende organisatie samen met de leden een ecowijk ontwikkelen met meerdere CPO’s die ieder een uniek ‘buurtschap’ in de wijk vormen”.

De woningen worden gemaakt van duurzame materialen. De energie zal worden opgewekt uit de bodem, wind of water in de buurt. Een gemeenschappelijke tuin zorgt voor eigen voedsel. Parkeren gebeurt op een grasmat en het woonerf moet autovrij blijven. Gezien de de innovatie van ‘ecowoningen’ als burgers die een eigen wijk ontwikkelen, is er ook contact gezocht met het onderwijs, waaronder Avans Hogeschool, om hun kennis te benutten en de opgedane kennis vast te leggen.  

De initiatiefnemers opperen een aantal locaties voor een dergelijke ‘ecowijk’. De meest geschikte plek is volgens hen het gebied de Woonakkers, ten noorden van Teteringen. “Deze locatie heeft voldoende omvang, kan snel ontwikkeld worden en is in handen van de gemeente. De ecowijk zou hier perfect passen als overgang naar het buitengebied en kan hier meer natuurwaarde bieden dan de huidige agrarische invulling, waar ook mensen van buiten de wijk van kunnen genieten.” 

Er zijn ook andere, voornamelijk binnenstedelijke locaties onderzocht, zoals het Amphia Langendijk terrein, het CSM-terrein en het gebied aan de Frankenthalerstraat. Deze locaties zijn een stuk moeilijker te ontwikkelen dan de Woonakkers, omdat de gemeente er geen eigenaar van is.

De Lange geeft aan dat het project van grote omvang is. “We streven naar een echte wijk van ten minste 120 woningen en hebben hier circa 5 à 10 hectare voor nodig. Het concept is goed ontvangen bij de politiek en zonder al te veel ruchtbaarheid, hebben vijftig huishoudens hebben zich al aangemeld”, concludeert De Lange.

De initiatiefnemers zien in de ecowijk grote meerwaarde voor het behalen van gemeentelijke klimaatdoelstellingen. We hopen op medewerking van de gemeente om in 2018 de eerste woningen al te gaan bouwen.

Voor meer informatie over dit project en aanmelden, kun je terecht op www.droomwonenbreda.nl