Logo bredavandaag.nl
Amber Janssen

Haagsemarkt krijgt meer dan levensgroot landschap

BREDA - Behendig is Frans van Veen deze dinsdagmiddag aan de slag met de schildering van de zijgevel van Eet- en Bierlokaal Aogse Markt aan de Haagsemarkt. Op uitnodiging van Stichting Princenhage schildert hij een abstract natuurlandschap op de muur.


Stichting Princenhage wil hiermee in het kader van Princenhage 75 jaar dorp in Breda als onderdeel van de gemeente Breda iets nalaten aan de bevolking. In samenwerking met het initiatief Blind Walls gallery heeft het bestuur landschapschilder Frans van Veen gevraagd.

Van Veen opent de pot verf en pakt een dikke kwast. De muur is verdeeld in 24 blokken. Aan de reling van de hoogwerker hangen voorbeelden van de schildering. Hij kijkt eerst op de voorbeelden voordat hij een dikke lijn over de muur verft. “Het is moeilijker om op een grove muur te verven”, vertelt Van Veen.

Als landschapschilder koos hij voor een thema uit het buitengebied: De Haagse Dijk. “Het landschap rond de dijk is vaker onderwerp voor mijn pastels en schilderijen geweest. Ik maakte in de natuur grote pastelkrijt schilderingen, deze hangen in diverse etalages in het dorp.”

In zijn atelier ontstaan aan de hand van die pastels de olieverven. Een van deze olieverven is nu thema voor de muurschildering in Princenhage.  “Zo groot openbaar iets schilderen, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik heb wel een aantal binnenmuren van van een paar Rabobanken mogen schilderen”, vertelt Van Veen.

Van Veen laat ook foto’s zien. Op één foto staat hij in de natuur in Frankrijk op een doek het landschap na te schilderen. De tweede foto is een pastel tekening waar de natuur goed zichtbaar is. De laatste foto lijkt op de schildering die hij schildert aan de Haagsemarkt. Het is een landschap, maar je moet goed kijken waar de contouren van de struiken en bomen zitten.

Nu is het even tijd voor pauze. Op de muur zijn resultaat tot nu toe. Het is nog abstract, maar het is een kleurrijk geheel met strepen in de kleuren paars, geel, blauw, groen en oranje. Het lijkt vooralsnog meer op vuurwerk dan op een landschap. Maar dat gaat de komende dagen vast veranderen.

Wil je Frans van Veen aan het werk zien, hij is tot vrijdag bezig.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief