Afbeelding

Sancties op uitblijven ‘homoles’ bevreemdt Bredase scholen

Algemeen

BREDA - De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel ingediend waarin het kabinet scholen financieel moet gaan bestraffen die geen homovoorlichting geven. Hoe reageren de scholen in Breda?

Een woordvoerder van INOS Stichting Katholiek Onderwijs Breda laat weten dat op al hun scholen aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. “Wij doen dit in projecten als ‘Lentekriebels’ of ‘Leefstijl’. Deze zijn opgenomen in onze lespakketten. Hierdoor maken we homoseksualiteit bespreekbaar onder onze leerlingen”, aldus de woordvoerder.

Ook de vestigingsdirecteur van Scala, Kees van Steen, vindt het belangrijk dat het thema bespreekbaar blijft. Op de middelbare school in Teteringen is dit al onderdeel van het curriculum. “Niets nieuws”, aldus Van Steen.

Tijdens maatschappelijke vorming of de mentorles wordt er al aandacht besteed aan vraagstukken als homoseksualiteit. “We hebben geen aanleiding om het er niet over te hebben of het anders te doen. Het maakt deel uit van onze samenleving”, stelt de directeur. Hij benadrukt dat de school een diverse populatie heeft en noemt dit ‘alleen maar goed’.

Beiden zetten vraagtekens bij de financiële sanctie. “Het zou raar zijn als scholen het door die sanctie het ineens wel gaan doen”, stelt Van Steen. “Het moet vanzelfsprekend zijn.” Ook INOS is tegen de sancties.

Op de protestant christelijke scholen van PCPO wordt in beperkte mate aandacht besteed aan seksualiteit. Een woordvoerder vraagt zich af of dit soort informatie op de basisschool hoort. “Is dit wel de opdracht van het primair onderwijs? Hier hebben wij momenteel als PCPO geen visie op.”

Sinds 2012 is het verplicht om onderwijs te geven over homoseksualiteit. Maar volgens de Onderwijsinspectie wordt dit op 20 procent van alle basis- en middelbare scholen nog niet gedaan.