Afbeelding
Amber Janssen

Bredaas duo met recordteam in Wings for Life World Run

Sport

BREDA - Fysiotherapeut en fanatiek hardloopster Sandra Laros-Hofmans en Rollmodel Sinead Power hebben de krachten gebundeld. Samen gaan ze tijdens de Wings for Life World Run op 7 mei rennen en rollen om geld in te zamelen voor dwarslaesie-onderzoek. En dat doen ze niet alleen.

De twee kennen elkaar vanuit de fysiotherapiepraktijk Heusdenhout waar Laros-Hofmans werkt en waar Power, die lijdt aan neurologische ziekte CIPD, patënte is. Power heeft met haar stichting, Rollwithus apparaten en behandelmethode beschikbaar gesteld voor patiënten met onder andere een dwarslaesie of spierziekten. De fysiotherapiepraktijk kan hier gebruik van maken. Vandaar dat hardloopster Laros-Hofmans Power benaderde om samen een team op te zetten.

Tegen dat verzoek kon de energieke Power geen nee zeggen. Vandaar dat fysiopraktijk Heusdenhout en de stichting Rollwithus sponsor zijn van het team en zorgen voor shirts voor de teamleden.

Hun Team Fysiotherapie Heusdenhout Roll and Run with us heeft inmiddels 143 aanmeldingen. “Ons doel was om honderd mensen te verzamelen voor het team, daar zijn we al ruim overheen. Ik heb een grote kring in de hardloopwereld en ik vind het super dat ik mensen heb geïnspireerd om mee te doen”, vertelt Laros-Hofmans.

Laros-Hofmans rent mee en Power rolt mee. Op het moment dat er in Breda wordt gestart op 7 mei, start op hetzelfde moment de run ook in 24 andere landen. In Breda is er dit keer voor het eerst een ronde uitgezet van 25 kilometer, die maximaal vier keer gelopen wordt, totdat de deelnemers worden ingehaald door de zogenaamde ‘Catcher Car’, die een half uur na start begint te rijden. De renner of roller die het laatst ingehaald wordt, wint.

Laros-Hofmans was in 2015 de winnende vrouw die het laatst werd ingehaald. Dat had ze naar eigen zeggen totaal niet verwacht. “Ik ben een wedstrijdatleet en ik loop altijd een vaste afstand van start naar finish, meestal tussen de 5 kilometer en een halve marathon, hier is dat heel anders en veel verder. Die auto die achter je aan rijdt, geeft een kick. De laatste paar kilometer in 2015 kreeg ik krampen, ik vroeg toen ook steeds: wanneer komt die auto?”

Als winnaar mocht ze in 2016 in een stad naar keuze de run meelopen. Laros-Hofmans koos voor Sunrise, Florida. “Daar startte ik met een vrouw van 23 jaar naast mij. Zij belandde een jaar daarvoor in een rolstoel met een dwarslaesie door een ongeluk. Toen ik het Amerikaanse volkslied hoorde schoot ik even vol. Rennen zit verweven in mijn leven en er zijn mensen die dat niet meer kunnen. Ik zeg altijd maar zo: niet zeuren het kan altijd erger.”

Power is één van de tien rollers in het team. “Vorige jaar heb ik 10 kilometer afgelegd, dit jaar ga ik voor de 11 kilometer. Als het regent haal ik misschien 2 kilometer, met regen is het erg zwaar. Maar er zijn genoeg mensen die een duwtje geven. Vorig jaar heb ik gelachen en gehuild uit emotie, dat iedereen rent voor mensen in een rolstoel. Ik zat echt in een roes. Die dag ben je even niet beperkt, maar one of the rest”, aldus Power.

“Vorig jaar had ik net een nieuwe rolstoel en had ik niet getraind. Ik ben nu ook voor de handbikebattle  aan het trainen en mijn conditie wordt beter. Ik doe vooral mee voor mezelf en het goede doel. Van de euforie ga je sneller, het is echt mooi.”

Laros-Hofmans beaamt dit. “In Florida was het prachtig met de palmbomen om je heen, maar in Breda is het gezellig en is de hele entourage top.”

“De Wings for Life run is voor mensen met een dwarslaesie, maar de loop zet hiermee ook anderen in een rolstoel op de kaart, onbewust op een goede manier. Iedereen moet gewoon meedoen, de auto gaat toch pas na een half uur rijden dus je kunt ook wandelen. Genoeg vrijwilligers in ons team die willen duwen, dus Roll and Run with us”, aldus de enthousiaste Laros-Hofmans en Power.