Ook in Breda slaat de buxusrups toe.
Ook in Breda slaat de buxusrups toe. Wijnand Nijs

Horrorrups slaat toe in Bredase tuinen

Nieuws

BREDA - Groen, harig en vooral hongerig: de buxusrups. Het beestje vreet in een mum van tijd alle buxussen kaal. Vanuit verschillende plaatsen in de regio én Breda komen meldingen van verwoeste, bruine buxushagen.

Ook in de Kesteren heeft de rups inmiddels toegeslagen. Bastian Boogaard, bewoner van de wijk, ondervindt last van de plaag. “Ik heb inmiddels de struiken uit de voortuin gehaald. In de winter was de haag bruin, waardoor ik dacht dat hij te weinig water had gekregen.” De oorzaak bleek anders: de buxus was aangevreten door de rupsen, voorganger van de buxusmot.

Hoe deze buxusrups te bestrijden? Het antwoord: lastig. “Je moet bestrijdingsmiddelen hebben op biologische basis, die moet je herhaaldelijk tijdens de hele cyclus toepassen. Dat is wekelijks gedurende vier of vijf weken”, aldus specialist Tonnie Schuurman van Vos Capelle, eerder tegenover BredaVandaag.

En dan nog. Want als de buurman zijn buxus onbehandeld laat, komt ie geheid terug, weet Schuurman. Wil je het goed doen, dan moet de hele straat aan de slag. “Een hovenier inschakelen kan ook. Die heeft andere middelen tot zijn beschikking.” Er is nog een ander alternatief. “De buxus verwijderen.”

De oorzaak van deze plaag? De buxusrups is een uitheemse soort, afkomstig uit Azië. “En die vindt nooit het natuurlijk evenwicht als een inheemse soort, die plagen komen en gaan.”  Schuurman voorspelde in 2015 al dat de buxusrups niet zomaar verdwijnt. Ook Breda kan wat dat betreft zijn borst nat maken, gaf hij aan. De rups vespreid zich snel, doordat de mot veel eitjes legt. “Het gaat als een olievlek.”

En dat blijkt.