Logo bredavandaag.nl

Deal gemeente en provincie met potentiële windmolenbouwers

BREDA - 15 potentiële bouwers van windmolens in het gebied langs de A16, hebben deze donderdag een ‘green deal’ ondertekend met de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert en de provincie Noord-Brabant.


Hiermee bevestigen ontwikkelaars, als ze straks windmolens mogen bouwen, samen te investeren in de omgeving met de lokale gemeenschap. Van de dertig tot veertig windmolens wordt 25 procent aan de lokale gemeenschap beschikbaar gesteld.  Met het concept van de ‘dorpsmolen’ willen de gemeenten ervoor zorgen dat de opbrengst van de windmolens bijdraagt aan de leefbaarheid en de lokale duurzaamheidsopgave.

In iedere gemeente is of wordt een stichting opgericht die ervoor zorgt dat de opbrengsten van de windmolens goed worden besteed. In Breda is dat BRES, de Bredase Energie Coöperatie. “Mensen kunnen zelf investeren in de molens en krijgen 5 procent rendement op hun geld. De winst gaat naar BRES om te gebruiken voor nieuwe energie projecten”, vertelt Jan Schouw, van BRES.

Het is in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat de overheden op deze manier het voordeel voor de lokale gemeenschap zeker stelt. Waar de windmolens precies komen te staan is nog niet bekend.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief