Logo bredavandaag.nl
FaceMePls/Flickr.com

Half miljoen voor beter toegankelijk Breda

BREDA - De gemeente Breda investeert bijna een half miljoen euro om zo’n 200 openbare gebouwen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Het gaat dan om bijvoorbeeld restaurants, winkels of bioscopen.


Doel is dat mensen met beperkingen volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving en dat de mogelijkheden hiertoe een stevige impuls krijgen. Breda maakte dit vrijdagmiddag bekend tijdens een bijeenkomst met onder meer ‘Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk’.

Met het geld worden de gebouwen uitgebreid bekeken en getest door mensen die zelf een beperking hebben. Zij geven advies hoe de gebouwen het beste aangepast kunnen worden, zodat ook bijvoorbeeld mensen met een rolstoel of rollator naar binnen kunnen en naar een aangepaste wc kunnen. Ook kijken zijn bijvoorbeeld of een bezoeker met beperkt zicht de nooduitgang goed en veilig kan vinden. De gemeente betaalt mee aan de aanpassingen die nodig zijn. "De gedachte is dat dit ook economisch goed is voor de stad, omdat mensen met een beperking dan weten dat je in Breda goed terecht kunt", licht een woordvoerder toe.

het checken van de gebouwen volgt na uitgebreid overleg van de gemeente Breda met het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG), de stichting Zet en het Platform ‘Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk’. “Uit alle gesprekken kwam het bekijken en aanpassen van openbare gebouwen als één van de belangrijkste punten naar voren.”

Daarnaast gaat Breda ook aan de slag met verbeteringen in toegankelijkheid van evenementen, het openbaar vervoer en winkels. En is er speciale aandacht voor toegankelijkheid van informatie. “Er worden 25 websites en apps vernieuwd, zodat deze voor iedereen leesbaar zijn. Dat betekent dat deze sites ook toegankelijk zijn voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, of bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief