Afbeelding
The Next Rembrandt

Kunstproject The Next Rembrandt naar Art Breda

Cultuur

BREDA -Het technologische kunstproject The Next Rembrandt krijgt een plek  op Art Breda. Het ‘schilderij’ is een door de computer ontworpen portret zoals dat door Rembrandt geschilderd zou kunnen zijn.

Op basis van scans van Rembrandts oeuvre is de computer aangeleerd om te denken als Rembrandt. Het resultaat is een 3D-geprint schilderij. Investeerder Cees Meeuwis, lid van de RvT van het Nieuwe Stedelijk Museum te Breda en oud-wethouder van de stad, heeft het kunstwerk naar Breda gehaald in samenwerking met reclamebureau J. Walter Thompson Amsterdam naar Breda.    

Het resultaat van het computerwerk was wereldnieuws omdat het creatieve proces wat zich in het hoofd van Rembrandt heeft afgespeeld anno 2016 door een computer is geleerd. Geen kopie dus, maar een originele nieuwe unieke Rembrandt is het resultaat.                     

Het schilderij bestaat uit 148 miljoen pixels en is gebaseerd op 168.263 onderdelen van Rembrandts schilderijen. Dertien lagen UV-inkt werden er over elkaar heen geprint om een realistische schilderijtextuur te cree¨ren.  Het portret is het resultaat van een complex proces, waar een team van datawetenschappers, ontwikkelaars, technici, en Rembrandt-experts deel van uitmaakte. In meer dan achttien maanden is 150 gigabyte aan digitaal beeld opgeslagen.

Het portret is geprint met een geavanceerde 3D-printer, speciaal ontworpen voor hoogwaardige reproducties van bestaande kunstwerken.

The Next Rembrandt  te zien op Art Breda van 7 t/m 14 mei 2017.