Afbeelding

‘Wie zit er te wachten op een boek over Gerard den Haan?’

NAC

BREDA - Nadat Cecile Koekkoek een column over ‘Samson’ Gerard den Haan schreef in de Varagids volgde een uitnodiging van de cultvoetballer zelf voor een Avondje NAC. De voetballer bleek een spraakzaam vat vol oneliners. Toch is het niet vanzelfsprekend dat daar een boek uit voortkwam. “Wie zit er te wachten op een boek over een voetballer die bijna niemand kent?”

Dat boek is er nu toch. Deze dinsdag wordt het gepresenteerd. ‘Gerard den Haan, Schoppen en Slaan’ luidt de titel. Ondertitel: ‘De slechtste voetballer van Nederland’.

Het verhaal van het boek begint wanneer Koekkoek zestien is en ze voor het eerst naar NAC gaat. “Ik ben geboren en getogen in Breda, maar kom niet uit een voetbalgezin. Ik volg het voetbal wel, net als schaatsen en wielrennen. Op mijn zestiende had ik een vriendje en die ging naar NAC. Ik ben een keer meegegaan en zag hoe gek supporters waren met Gerard den Haan.”

“Gerard was hun grote held, die beleving was nieuw voor me. Daarvoor had ik nog nooit van hem gehoord, niemand eigenlijk, want hij was net gedebuteerd. Daar begon mijn liefde voor NAC. Den Haan vond ik een fenomeen, prachtig om te zien hoe hij gecultiveerd werd”, verwijst ze naar de petjes met lange blonde manen en de reclameacties rond Den Haan.

De voetballer uit Gorinchem kreeg met zijn lange haren de bijnaam Samson. Zijn faam vergaarde hij vanwege zijn inzet - vandaar schoppen en slaan - niet vanwege zijn verfijnde techniek. “Hij doet alles met volle inzet en is een keiharde werker. Of het nu frietbakken is of het vertellen van zijn verhaal, hij gaat all the way. Dus ook met voetballen.”

'Het is ook een verhaal over een heleboel vrouwen en een voorliefde voor grote borsten'

Koekkoek schreef een van haar eerste sportcolumns voor de Varagids, waarvan ze hoofdredacteur is, over Den Haan, inmiddels uitbater van een cafetaria. Daarna volgde de uitnodiging voor het Avondje NAC. “Van Den Haan zelf, dat kon ik niet weigeren. Bij de hoofdingang was het eerst nog even zoeken, want dat matje heeft inmiddels niet meer. Wat volgde was een avond vol verhalen. Toen dacht ik, dit is wel een boekje.”

De schrijfster parkeerde die gedachte. “Want wie zit er nu te wachten op een boek over een voetballer die bijna niemand kent? Totdat Michel van Egmond belde, hij was begonnen met uitgeverij Voetbal Inside en vroeg of ik een boek over Den Haan wilde schrijven. En nu is het er.”

Den Haan heeft wel een verhaal. Dat was dus allang duidelijk. Ook tijdens het schrijven bleek dat. “Het is ook een verhaal over een heleboel vrouwen en een voorliefde voor grote borsten. Hij vertelt grappig. Hij is zo authentiek en geheel zichzelf. Hij neemt geen blad voor de mond, en houdt volgens mij geen dingen achter. Het hele beeld maakt het aantrekkelijk.”

Gerard den Haan, Schoppen en slaan is vanaf 25 april verkrijgbaar. Het boek kost €17,50