De versierselen die horen bij de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De versierselen die horen bij de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zestien Bredanaars beloond met lintje

Cultuur Koningsdag

BREDA - In totaal zijn zestien mensen uit de gemeente Breda onderscheiden met een lintje. Deze Koninklijke onderscheiding hebben ze ontvangen tijdens de jaarlijkse Lintjesregen op woensdag 26 april.

Prinsenbeek 
Een van de gelukkigen is Johannes Petrus Jozef Maria Matthee (73). De man uit Prinsenbeek heeft zich onder andere ingezet voor sportactiviteiten in en rond het dorp. Ook de 73-jarige Wilhelmina Adriana van den Berg heeft zich actief gemaakt voor Prinsenbeek. Ze heeft sinds 1980 diverse functies binnen de E.H.B.O.-vereniging Prinsenbeek bekleed.

Breda
De 74-jarige Melchior Josephus Maria Aarts is al ruim 53 jaar actief als koorlid, secretaris en coördinator muziek en zang koor Amicitia van de RK Parochie O.L.Vr. ten Hemelopneming in Prinsenbeek.
Adriana Antonia Johanna Maria de Bastiaansen (66) is onder andere werkzaam als vrijwilligster voor de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Sacramentskerk en de Zonnebloem.
De 86-jarige Jeanne Vermetten-Rovers is sinds 1975 vrijwilligster bij parochiale kerkelijke activiteiten in en rond de Mariakerk.
Maria Johanna de Leeuw (81) is al ruim 40 jaar actief als vrijwilligster bij de OuderenSociëteit Vianden en carnavalsvereniging Vorrut Leutje.
Johannes Cornelis Sebastianus Geerts (65) heeft tot op heden zich ingezet als vrijwilliger voor de wijk Princenhage, atletiekvereniging Sprint en de Bredase Singelloop.
De 78-jarige Hubertus Johannes Thijssen is sinds 2000 zwemvrijwilliger Koninklijke Visio.
Naam- en stadsgenoot Hubertus Cornelis Petrus Adrianus Liebregts (66) is sinds jaren betrokken bij Atletiek Klub Uithoorn (AKU). Ook is hij lange tijd jurylid geweest bij de Atletiek Unie (KNAU).
De jongste Bredanaar die een lintje heeft mogen ontvangen is de 51-jarige Gerardus Johannes Adrianus Maria Bartels. Hij heeft zich tien jaar ingezet voor de BAK van Boemeldonck en andere festiviteiten in Prinsenbeek. Hiervoor heeft hij ook een Gouden Boemel ontvangen.
Ook Emanuel Cornelis Wilhelmus Maria Peters (72) is actief in Prinsenbeek. Hij was onder andere van 1999 tot 2015 secretaris van Stichting De Drie Linden.

Bavel
De Bavelse Catharina Brigida Adriana Maria van den Avoort (66) heeft zich onder andere jarenlang ingezet als mantelzorgster en vrijwilligster voor Stichting Elisabeth Breda. Ook is de vrouw sinds 1985 actief als collectant voor diverse stichtingen. De 72-jarige Franciscus Wilhelmus Saeijs is van 1975 tot 2016 actief geweest bij BHV Push. Hiervoor heeft hij de hoogste onderscheiding ontvangen binnen de hockeyvereniging: erelid. De derde inwoner uit Bavel is Neeltje Hendrika Eversdijk. De vrouw (71) heeft binnen Stichting Samen Op Reis Breda (SOR) diverse functies bekleed.

Teteringen 
In Teteringen heeft Mathilda Maria Jacoba van Vermeeren (73) een lintje mogen ontvangen. De vrouw is 10 jaar lid geweest van het bestuur Dorpsraad Teteringen. Ook was ze van 2003 tot 2016 actief als voorzitter Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) Vrouwen van Nu.

Ulvenhout 
De 80-jarige Nicolaas Hubert Frans van Aalst is als enige gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De vijftien anderen zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Ulvenhouter is onder andere betrokken geweest bij Ziekenfonds AZBO, Plaatselijke Huisartsen Vereniging en Landelijke Huisartsen Vereniging.