NAC wint met 4-1 van FC Oss na een dramatische eerste helft.
NAC wint met 4-1 van FC Oss na een dramatische eerste helft. Peter Visser

NAC recht rug na dramatische eerste helft en wint (video)

BREDA – Na een onthutsend slechte eerste helft is NAC er in geslaagd om een 0-1 achterstand in de tweede helft om te buigen naar een 4-1 overwinning op FC Oss. De eerste 45 minuten was afzien voor de supporters, die na de pauze een compleet ander NAC zagen.

NAC speelde het eerste half uur het meest dramatische voetbal dat er dit seizoen te zien is geweest bij wedstrijden van de Bredanaars. Trainer Stijn Vreven besloot opnieuw om te starten in een 3-5-2 opstelling en dat pakte helemaal verkeerd uit. Verdedigend leek het bij NAC op los zand en aanvallend kwamen de mannen niet verder dan drie keer een lange bal op Giovanni Korte en een rollertje van Cyriel Dessers.

FC Oss kwam na tien minuten voetballen terecht op een 0-1 voorsprong. De vleugelspeler kon vrij uithalen en passeerde Jorn Brondeel in de verre hoek. Iedereen in het stadion dacht dat dat wel een wake-up call moest zijn voor de thuisploeg, maar het tegengestelde gebeurde. Oss kreeg alleen maar meer kansen, maar door puik keeperswerk van Brondeel, de enige speler die niet onder een vijf scoorde de eerste helft, bleef het 0-1.

Na een half uur voetballen had Vreven genoeg gezien en schakelde hij terug naar het vertrouwde 4-3-3. Fabian Sporkslede kwam binnen de lijn en Jeff Stans werd geslachtofferd. Het niveau aan NAC-zijde verbeterde een klein beetje, maar het had geluk dat Oss niet uit liep naar een veel grotere voorsprong.

NAC herpakte zich enigszins na rust, maar overtuigend was het niet. Het was allemaal te braaf om echt iets af te dwingen. Pas na een kwartier in de tweede helft was het één NOAD-actie die er voor zorgde dat het 1-1 werd. Sporkslede veroverde de bal na een volle sprint, ging de combinatie aan met Korte en zette prachtig voor op het hoofd van Dessers, die de bal in de verre hoek plaatste.

Een heel ander NAC leek geboren na de gelijkmaker. Het begon te lopen tussen de spelers en na een zeer fraaie steekpass van Manu Garcia was het Korte die NAC op voorsprong schoot: 2-1. Het feest was nog niet over, want na wederom een goede aanval was het ditmaal Mounir El Allouchi die de trekker mocht overhalen en de 3-1 maakte.

Als er een les is geleerd door Vreven vanavond is het dat het 3-5-2 systeem in de diepste kelder van het NAC stadion opgeborgen kan worden. Korte bevestigde dit nogmaals toen hij met zijn tweede van de avond de eindstand op 4-1 bracht. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Almere City. Daar wordt bepaald of ze in de eerste of tweede ronde van de play-offs mogen beginnen.