Afbeelding
Yvonne Keulaars

Oude stadsmuur keert terug in Bredase stadsbeeld

Cultuur

BREDA - De kinderkoppen banen hun weg tussen het groene gras op de Oude Vest. Resultaat? De oude lijnen van de middeleeuwse stadsmuur zijn weer zichtbaar.

Honderden jaren geleden werd Breda omringd door een stadsomwalling. In het Park Valkenberg zijn nog enkele restanten te zien. Het nieuwe voetpad aan de Oude Vest brengt de muur terug in het hedendaagse stadsbeeld.

De herinrichting is onderdeel van gemeentelijke plannen om de oostflank van de binnenstad een kwaliteitsimpuls te geven. Dit gebeurt op een duurzame manier: materialen worden hergebruikt en er komt meer ruimte voor groen.

In het nieuwe ontwerp zijn de parkeerplaatsen op het Kloosterplein verdwenen. Deze hebben plaatsgemaakt voor gras en bomen. De stenen van de parkeerplaatsen zijn opnieuw gebruikt, net als de bomen die herplant zijn.

Ook de fietsenrekken voor de bibliotheek zijn verplaatst. Dit creëert meer ruimte voor de toekomstige Kiss & Ride. “Op die manier hoeven auto’s daarvoor niet meer de Molenstraat in”, vertelde projectleider Manuela van Leeuwen tijdens de presentatie van de plannen in januari.

De transitie naar een ‘Groene’ Vest is ingezet. Op 12 mei moeten de werkzaamheden aan het noordelijk deel klaar zijn. Bekijk hieronder een impressie van het ontwerp.

Foto Gemeente Breda
foto Gemeente Breda