Logo bredavandaag.nl
Yvonne Keulaars

Na 43 jaar gaat Haga met pensioen

PRINCENHAGE - Na 43 jaar gediend te hebben als verzorgingstehuis in de Bredase wijk Princenhage gaat Haga met pensioen. Het oude gebouw wordt afgebroken en de bewoners verhuizen naar de nieuwbouw een paar honderd meter verderop.


Haga dateert uit 4 oktober 1974 en is jarenlang een begrip geweest in de wijk. Het is een plek geweest waar menig Princenhagenaar terecht kwam. “Princenhage is van oudsher een dorp en dit is het enige verzorgingshuis in de buurt. Dus als je oud was, ging je naar Haga”, aldus locatiemanager Lydia Verheijen.

Langzaamaan wonen er steeds minder bewoners op Haga. ‘’Het is erg rustig, omdat een aantal kamers leeg staan. Maar de bewoners vinden dit niet erg. Ze vermaken elkaar en iedere middag komen ze samen om een bammetje te eten.”

“We kijken terug op veel goede momenten, maar het is tijd om nieuwe herinneringen te maken. Wij zijn klaar voor het nieuwe huis, maar we moeten nog even geduld hebben”, vertelt Verheijen.

Kleinschalig wonen
Binnen een aantal maanden gaan de bewoners over naar de nieuwbouw. Achter het huidige Haga komen vier nieuwe woongroepen met elk acht bewoners. Daarbij komen vierentwintig nieuwe zorgappartementen, waarvan tien door Thebe gehuurd worden. De overige veertien appartementen komen in de vrije verhuur.

Daarnaast komen ook de 46 zorgappartementen van een nieuw complex in de vrije verhuur. Deze bewoners komen in aanmerking voor thuiszorg. Alle appartementen worden voorzien van eigen sanitair. In het najaar moet het nieuwe complex af zijn. “Als Haga afgebroken wordt, hebben we vooralsnog de voornemens om op de plek van het oude Haga een expertisecentrum te bouwen”, aldus Verheijen.

Een nieuw thuis
De verhuizing is voor de huidige bewoners van Haga een spannende gebeurtenis. “Sommige mensen wonen hier al tien jaar en zijn vertrouwd geraakt aan de sfeer”, aldus Verheijen. Om deze sfeer te behouden kunnen mensen aangeven of ze naast dezelfde buurman of buurvrouw willen wonen. Ook de ingelijste, historische foto’s van Breda gaan mee.

Naast de nieuwe woonvorm, verandert ook de grootte van de appartementen. De meeste bestaan namelijk uit drie kamers. “Dit is meer volwaardig wonen. De mensen moeten via buiten hun appartement betreden”, vertelt de locatiemanager. Om de bewoners en hun naasten een idee te geven, zijn de afmetingen van de appartementen met tape op de restaurantvloer uitgezet. “Ze konden het niet geloven en waren al bezig de ruimte opnieuw in te delen. Dat was zo leuk om te zien’’, aldus Verheijen.

Ook voor de medewerkers gaat het een en ander veranderen. De grootste verandering is het zorgproces, aldus Verheijen. “Het werk is kleinschaliger in een woongroep. De medewerkers gaan nu een huishouden runnen.”

Het nieuwe gebouw krijgt tevens een buurtfunctie. Op de benedenverdieping komt een onafhankelijk restaurant. “We plakken geen ‘Thebe’ op de deur, anders hebben mensen het idee dat ze naar een verzorgingstehuis gaan”, vertelt Verheijen. Het moet een plek worden waar omwonenden elkaar kunnen ontmoeten. “Mensen kunnen terecht voor warme broodjes, een maaltijd, koffie en natuurlijk een potje bingo, sjoelen en biljarten.”

Reünie
Op zaterdag 24 juni organiseert Haga een reünie voor alle (oud-)medewerkers, (oud-)vrijwilligers en andere betrokkenen. Tijdens de bijeenkomst wordt voor de laatste keer een toost uitgebracht op het oude gebouw van het woonzorgcentrum. Aanmelden voor de reünie kan hier. www.thebe.nl/reuniehaga

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief