Afbeelding
Yvonne Keulaars

Overblijfselen verdediging van Breda ontdekt

Algemeen Seeligkazerne

BREDA - Op de voormalige Seeligkazerne, ter hoogte van de Fellenoordstraat, zijn overblijfselen van de verdediging van Breda ontdekt. Het gaat mogelijk om delen van de oude stadsomwalling of het sluizencomplex.

Vanwege de plannen voor het doortrekken van de Nieuwe Mark, moet er rekening gehouden worden met restanten van de waterhuishouding en verdediging van Breda. Volgens oude tekeningen zijn die mogelijk te vinden in de bodem van het gebied.

Archeoloog en projectleider Erik Peters legt uit hoe de onderzoekers te werk gaan tijdens het archeologisch onderzoek. “We hebben eerst de kaarten van vroeger bekeken. Aan de hand van die oude tekeningen hebben we een aantal proefsleuven gegraven.” In twee van die sleuven is al een stuk muur zichtbaar, ongeveer een halve meter onder de grond.

Het is nog niet duidelijk of het gaat om een deel van de waterhuishouding of vestingmuur. “We gaan nog dieper graven om te onderzoeken wat we nu precies hebben aangetroffen. Het is belangrijk om te kijken hoe de grondlaag loopt en hoe de muren stonden. Daarna tekenen en fotograferen we alles, zodat we het allemaal in beeld hebben”, aldus Peters.  

Stadswatermolen en stadsomwalling
In de zestiende eeuw is in dit gebied de grote stadswatermolen gebouwd. In dezelfde periode is ook een grote sluis gebouwd om het water van de Mark en Weerijs op te houden en zo Boeimeer onder water te kunnen zetten als onderdeel van de verdediging van de vesting Breda. Deze sluis lag ter hoogte van het kruispunt tussen de Markendaalseweg, de Fellenoordstraat en het Van Coothplein.

Volgens de tekeningen moet de sluis 30 meter breed en 12 meter lang zijn geweest. “De vraag is hoe compleet het sluizencomplex nog is. In één van de proefsleuven is donkergrijs en bruin zand te zien. Dit wijst erop dat er later nog zand is bijgegooid in een mogelijke gracht. Sommige gedeeltes zijn hoger dan andere, daar heeft dus iets gezeten.” Ter hoogte van de huidige Fellenoordstraat liep tot het midden van de 19e eeuw de omwalling van Breda.

De archeologen komen enkele obstakels tegen tijdens het onderzoek. “Zo kunnen we niet het hele terrein, dat nog in bezit is van defensie, opengraven. Hier en daar zitten leidingen in de grond, bomen moeten blijven staan en rondom gebouwen kan niet gegraven worden”, stelt de archeoloog. Het onderzoek duurt nog tot woensdag 24 mei.

Bekijk hier de foto's van het archeologisch onderzoek.