Logo bredavandaag.nl
Piet den Blanken

Schrijversdebuut van Bredase radiomaker René Oomen

BREDA - De Bredase radiodocumentairemaker René Oomen presenteert zaterdag 20 mei zijn eerste boek ‘Een engeltje zette de wereld stil’. Een boek met persoonlijke verhalen over het verlies van een levenloos geboren baby.


In de vorige eeuw in het katholieke zuiden werd heel anders omgegaan met het verlies van een levenloos geborene dan nu. De strenge regels van de Rooms-Katholieke Kerk bepaalde dat een doodgeborene niet in de hemel kon komen, omdat het niet gedoopt was. De kindjes werden niet geregistreerd en verdwenen in anonieme graven. Het was een taboe.

De tijden zijn veranderd. Zowel de kerk als de medische wereld gaan tegenwoordig heel anders om met levenloos geboren kinderen. “Veel mensen dit hebben meegemaakt. Dat blijkt uit alle gesprekken die ik heb gevoerd”, aldus Oomen.  

In het boek ‘Een engeltje zette de wereld stil’ worden persoonlijke verhalen gedeeld vanaf de jaren zestig tot en met het heden. “Niet alleen ouders komen aan het woord”, laat de Bredanaar weten. “Maar ook mensen die vanuit hun beroep hiermee te maken hebben zoals een gynaecoloog of een kerkhofbeheerder.”

Radiodocumentairemaker
René Oomen is geboren en getogen in Breda. Hij is zelf ook katholiek opgevoed. Oomen maakt documentaires voor Het Spoor Terug van de VPRO. “Zo’n twee jaar geleden werd ik benaderd door de VPRO om de documentaire ‘Er ligt een engeltje achter de heg’ te maken, samen met Noor van Manen”, aldus Oomen.

De tweedelige documentaire bespreekt hoe omgegaan werd met levenloos geboren kinderen in het katholieke Brabant en Limburg van de vorige eeuw en uitgestelde rouw. Deze documentaire vormt de basis van het boek.

Eerste exemplaar voor Vera Bergkamp
Op zaterdag 20 mei om 17.00 uur wordt het boek gepresenteerd bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). Zij zet zich al enkele jaren in om de wet die bepaalt dat levenloos geboren kinderen alleen een akte van overlijden krijgen, zodanig te laten wijzigen dat zij voortaan - en met terugwerkende kracht - ook een geboorteakte krijgen.

Luister hier naar deel 1 en deel 2 van de radiodocumentaire ‘Er ligt een engeltje achter de heg’. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief