Afbeelding
Wijnand Nijs

Ondernemers Challenge: Zeven banen erbij na weekendje brainstormen

Economie

BREDA - Zet tien ondernemers die hun startfase net voorbij zijn een weekendje bij elkaar en hop: zeven banen gecreëerd. En dat is alleen het resultaat van dit weekend in de Groei Ondernemers Challenge.

Het is een initiatief van de gemeente Breda. De gedachte achter deze Challenge? “Er zijn genoeg programma’s voor starters, maar niet voor deze doelgroep”, geeft wethouder Boaz Adank aan.

Eind vorig jaar startte Breda met de pilot en inmiddels is de tweede groep van ondernemers begonnen. De resultaten zijn meer dan hoopgevend, al wil Farid Darkaoui van Business Coach Breda geen exacte cijfers geven. “Maar het aantal banen is met veel meer dan 50% toegenomen in de eerste groep”, zegt hij met een grote glimlach.

Snelkook-weekend
Deze morgen kijken vier van de zeven ondernemers uit de tweede groep samen terug op het ‘snelkook-weekend’. De belangrijkste boodschap die ze van de coaches mee kregen? “Werk aan je bedrijf, in plaats van in je bedrijf”, geeft Darkaoui aan.

En precies dat deed Clair Dekkers. Anderhalf jaar geleden startte ze met Code C, gespecialiseerd in communicatie over milieu en duurzaamheid. Werk genoeg. Maar dat was precies haar probleem. “Na het weekend ben ik meteen aan de slag gegaan. Ik heb komende week een sollicitatiegesprek met een kandidaat en per 1 juni heb ik bedrijfsruimte.”

'Elkaars Raad van Commissarissen'
De ondernemers functioneren tijdens zo’n weekend als elkaars ‘raad van commissarissen’. “Er zit zoveel kennis bij deze groep”, vertelt Joost Fievez van Ik Blink, uitzendorganisatie voor docenten in het basisonderwijs - ‘Blinkers, noem ik ze’. Ook hij ging meteen aan de slag. “Dit helpt je over een mentale drempel te stappen. De denkkracht van de groep was zeer positief.”

Sjoerd Gabriel van Ovenschotel en zo stapte ook over die drempel. Hij verzorgt gezonde maaltijden voor kinderdagverblijven en voor ouders van kinderen. Het kinderdagverblijf fungeert daarbij als afhaalpunt. “Ik heb meteen een chauffeur aangenomen voor twee dagen, die begint komende week.”

Het moet ruimte scheppen voor het werken aan zijn bedrijf. “Ik zat erg vast, had wel veel goede ideeën, maar kwam niet verder.” Hij deed ook zelf nog een deel van de bezorging. “Ik had wel een kok en een keukenhulp, maar ik dacht het draait wel. Waarom ik die stap niet zette? Goede vraag.” Ander resultaat van het weekend: Ook hij ging op zoek naar een nieuwe, tweede locatie.

Explosieve groei
Jurgen van Keulen van JVK Dakbedekkingen worstelt weer met heel andere problemen. Hij nam twee jaar geleden zijn eerste personeelslid aan. Inmiddels heeft hij 28 man in dienst en verschaft hij werk aan ook nog eens vijf zzp’ers. “Voor het eind van het jaar zitten we op veertig”, verwacht hij.

Groei is bij Van Keulen niet zo zeer het probleem. Zijn ambachtelijke dakbedekkingen zijn haast niet aan te slepen. Maar hoe groei je? “Dat is bij Jurgen de uitdaging”, vertelt Darkaoui.

Van Keulen lijkt de steun niet nodig te hebben, toch profiteert hij ook van de sessies. “Als ondernemer ben je geneigd veel alleen te doen, je probleem in de groep te gooien heb ik als positief ervaren. Dat levert veel advies op.”

Bovendien is dat ook de kracht van deze groep, stelt ondernemerscoach Darkaoui. “Met de samenstelling zijn we lang bezig geweest. Je wilt verschillende karakters die iets van elkaar kunnen leren.”

Deze tweede pilotgroep krijgt nog tot eind van het jaar begeleiding. Eind juni worden de resultaten van de eerste groep bekend.