Wethouder Patrick van Lunteren, statushouder Najah Al Ka Kafri en Jacky Reinhoud van het project Statushouders in Beeld
Wethouder Patrick van Lunteren, statushouder Najah Al Ka Kafri en Jacky Reinhoud van het project Statushouders in Beeld Amber Janssen

Bredase statushouders hebben problemen met financiën

Algemeen

BREDA - Meer dan de helft van de statushouders in Breda heeft problemen met financiën. Daarnaast hebben de nieuwkomers strubbelingen met scholing en dagbesteding. Dit werd duidelijk tijdens de briefing van gemeente Breda over de wijze waarop de gemeente zich inzet voor ondersteuning van statushouders.

Thuis bij de Syrische statushouder Najah Al Ka Kafri vertelde wethouder Patrick van Lunteren, klantmanager project statushouders in beeld Jacky Reinhoud en projectleider statushouders, Barbara Steelt over het project statushouders in beeld.

Statushouders in Beeld
In 2015 zijn er 365 statushouders gehuisvest in Breda. Om in kaart te brengen met welke vragen statushouders kampen, zijn alle 365 statushouders thuis bezocht. Als bleek dat ze niet zelfredzaam waren, werden ze gekoppeld aan Zorg voor Elkaar Breda.

Er is een totaalanalyse gemaakt van de zorgvragen. De conclusie is dat veel statushouders problemen hebben met financiën. “Alles laten ze automatisch afschrijven en het systeem hier is heel anders dan waar ze vandaan komen. Als er geen saldo meer is, maar het wordt wel afgeschreven dan lopen de schulden op”, vertelt Reinhoud.

Statushouders krijgen bijstand, maar een enkeling heeft een baan. De gemeente heeft geen inzicht in hoeveel statushouders er een baan hebben. De nieuwkomers beginnen meteen met een schuld. Om hun woning in te richten krijgen ze een lening.

Reinhoud heeft zelf ongeveer tachtig huisbezoeken afgelegd. “Er zijn buddy’s van verschillende instanties die helpen. Er wordt gekeken welke buddy er bij een statushouder past. Het kan ook een goede buurman zijn die ze op weg helpt."

Volgens Van Lunteren is het doel van dit project: Zorgen voor een goede start voor vluchtelingen. “Ik ben blij dat we alles nu in beeld hebben. We gaan extra inzetten op de drie aandachtspunten: Financiën, scholing en dagbesteding.”

Om in te burgeren moeten statushouders een participatieverklaring afleggen. Met deze verklaring verklaart de statushouder kennis te hebben van de spelregels in de Nederlandse samenleving en deze te respecteren. “Wij geven daarnaast ook workshops, leggen uit wat er in de wijk te doen is waar hij of zij komt te wonen”, aldus Steelt.

Najah Al Ka Kafri
Al Ka Kafri kwam in 2014 vanuit Syrië, na een heftige reis, naar Nederland. “In 2015 kwam ik in dit huis wonen. Ik wist niets over de wijk. Door dit project krijgen vluchtelingen meer informatie, dat helpt ze echt.” Al Ka Kafri mist het werken. “Ik leer nu de taal op B2 niveau en wil hierna een opleiding tot tolk doen.” Nu is ze werkzaam als vrijwilliger bij Maatschappelijk Werk Breda, als vertaler.

Ze heeft het erg naar haar zin in Breda en vindt het een mooie stad. “Ik heb in verschillende steden in Nederland gewoond. De mensen zijn hier vriendelijker dan in het noorden van het land, daar zijn ze voorzichtiger met vluchtelingen.”

Toekomst
In 2016 heeft de gemeente 480 statushouders gehuisvest, waarvan de nieuweling eveneens huisbezoekjes krijgen. “Hiermee hopen we dat we in 2017 minder problemen tegenkomen tijdens de huisbezoeken”, aldus de wethouder.