Afbeelding

Test mobiele dijk in Markdal positief

Algemeen

BREDA - De test met de mobiele dijk in Markdal is positieve verlopen. Waterschap Brabantse Delta heeft vrijdag de ‘innovatieve water veiligheidsoplossing’ getest op het veld tussen het kantoor van waterschap en de boerderij van Staatsbosbeheer in Breda.

De waterkering is een verplaatsbare dijk die bij hoogwater werkt als voorzorgsmaatregel in gebieden waar wateroverlast kan ontstaan. De 600 meter lange mobiele dijk is een plastic buis die gevuld wordt met water. Hij is sterk genoeg om hoogwater tegen te houden.

Na het positieve resultaat van de test heeft waterschap de mobiele dijken aangeschaft, deze worden betaalt door Rijkswaterstaat. Waterschap Brabantse Delta beheert en plaatst hem op momenten dat het nodig is.

De dijk is gekocht om bij wateroverlast van het Volkerak-Zoommeer in Dinteloord. “Dit gebeurt naar verwachting eens per 1400 jaar. Natuurlijk kunnen wij hem ook inzetten op andere momenten zo vaak we willen, bijvoorbeeld tijdens calamiteiten”, aldus Eva Munoz Grootveld, communicatieadviseur Waterschap Brabantse Delta.

De aanschaf gebeurt in eerste instantie voor gebruik in de gemeente Steenbergen. Wanneer het waterschap bij hoogwater waterberging Volkerak-Zoommeer inzet, is er langs de haven van Dinteloord kans op wateroverlast. De mobiele dijk biedt dan extra bescherming.