foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Fusie AlleeWonen en WEL moet miljoenen opleveren

Algemeen

BREDA/ETTEN-LEUR - Woningcorporaties AlleeWonen en Woningstichting Etten-Leur willen per 1 januari 2018 fuseren. Daarvoor hebben ze een fusieaanvraag verzonden naar huurdersverenigingen van beide corporaties en naar de betrokken gemeenten.

WEL en AlleeWonen werken al langere tijd met elkaar samen. Een fusie levert volgens onderzoek van de corporaties aanzienlijke besparingen op: € 12 miljoen in de eerste 5 jaar. En daarna € 4 miljoen per jaar in de volgende jaren. Deze besparing willen de corporaties gebruiken om bijvoorbeeld huurverhoging te matigen, meer nieuwe woningen te bouwen en meer woningen energiezuinig te maken.

De afgelopen periode voerden de corporaties intensief overleg met hun huurdersverenigingen en de gemeenten Breda, Etten-Leur en Roosendaal. Daarbij spraken ze over het inzetten van de besparing, maar vooral over hoe de organisatie ook in de verschillende gemeenten ‘eigen’ blijft.

 

“Met gemeenten en huurders werd afgesproken dat de fusieorganisatie met de drie gemeenten afzonderlijke afspraken maakt”, aldus de corporaties in een gezamenlijke verklaring. “Zo sturen gemeenten en huurders direct op de belangen van de eigen woonplaats. Het kan dus goed zijn dat de besparing in Breda anders wordt ingezet dan in Etten-Leur, en in Roosendaal ook weer anders. Dat hangt af van het overleg met huurders en wethouders.”