Donderdag om half twee werd het 43e Breda Jazz festival officieel geopend. foto Guido van der Kroef
Donderdag om half twee werd het 43e Breda Jazz festival officieel geopend. foto Guido van der Kroef

Antoine Trommelen: genieten op Breda Jazz

Algemeen

BREDA - De trompettist en oud-voorzitter van het Breda Jazz Festival, Antoine Trommelen is dit jaar voor de 39e keer artiest op het festival. Voor hem betekent het vier dagen genieten.

Hoe vaak treed je op tijdens deze editie van het Breda Jazz Festival?
“Ik treed een keer of acht op dit jaar. Meeste optredens zijn suprise-acts met verrassingsorkesten. Eén keer treed ik op met mijn zoon, hij speelt gitaar en mijn dochter zingt. Wij spelen met z’n drieën op het nieuwe podium Proost. Dat podium is voor aanstormend talent en daar passen mijn kinderen perfect tussen.”

Wat is je meest bijzondere herinnering aan een van de vorige edities van het Breda Jazz Festival?
“In 1999 werd het festival eigenlijk afgelast. Ik was dat jaar voor het eerst voorzitter. Wij hebben toen het festival weer op poten gezet en gezorgd dat het toch doorging. Als het festival dan begint donderdags en je ziet alle artiesten en bezoekers, dan denk je: hier doen we het voor.”

Wat maakt deze editie van het Breda Jazz Festival speciaal voor jou?
“Het is sowieso knap dat het bestuur het weer voor elkaar heeft gekregen met een prachtig programma. Het zijn mijn leukste vier dagen van het jaar. Met tropische temperaturen op komst zullen de zweetdruppels wel over mijn gezicht parelen als ik met mijn trompet door de straten loop. Maar dat is beter dan het hele weekend regen zoals een paar jaar geleden. Meestal zijn de weergoden goed gezind.”

Hoe zien je optredens eruit tijdens het Breda Jazz Festival?
“Ieder optreden is een verrassing. Met de surprise band is het toch even aftasten. Je spreekt liedjes af en op enig moment is er de klik en dan zijn we niet meer te stuiten.”

Wat doe jij ter voorbereiding aan het Breda Jazz Festival?
“Ik heb met de kinderen ons repertoire voorbereid. Voor de andere optredens heb ik weinig gedaan. Tijdens het optreden roept een muzikant een repertoire en dan hoop je maar dat je het kent. Het is gewoon echt vier dagen genieten.”

Met wie zou je ooit nog willen spelen?
“Ik heb met mijn grote voorbeeld, Bob Wilber al ooit gespeeld. Eigenlijk heb ik al met de top gespeeld. Ik prijs mij zeer gelukkig met alle muzikanten met wie ik mag spelen.”