Domien Verschuuren en Frank van der Lende zijn door Hardwell voor zes dagen ingesloten in het Glazen Huis op de Grote Markt.
Domien Verschuuren en Frank van der Lende zijn door Hardwell voor zes dagen ingesloten in het Glazen Huis op de Grote Markt. Stadsfotograaf Breda

‘Serious Request 2016 levert Breda 8,6 miljoen euro op’

Politiek

BREDA - 3FM Serious Request heeft Breda 8,6 miljoen euro opgeleverd. Dat zijn uitgaven van bezoekers die anders niet zouden zijn gedaan.

Dat blijkt uit onderzoek dat NHTV heeft gedaan in opdracht van de gemeente. Uit dat onderzoek blijkt ook dat de eerste editie van Winterland 300.000 bezoekers heeft getrokken, Serious Request trok 560.000 bezoekers naar de binnenstad.

De uitslag van het onderzoek is opgenomen in de evaluatie van Serious Request en Winterland, die wethouder Boaz Adank woensdagmiddag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. “Op basis van de terugblik wil de gemeente effecten in beeld brengen en lessen trekken voor toekomstige evenementen in Breda”, aldus de gemeente in een persbericht dat het rapport vergezeld.

Serious Request 2016 wordt succesvol genoemd. “Dankzij de inzet van bewoners, ondernemers en het onderwijs was het evenement een groot feest, dat veel energie losmaakte in de stad en 8,7 miljoen euro opleverde voor het goede doel.”

Belangrijkste leerpunt is om in een eerder stadium een meer nauwkeurige inschatting te maken van de kosten, opbrengsten en maatregelen voor een grootschalig, meerdaags evenement als 3FM Serious Request. “Zo weten bewoners eerder welke impact het evenement heeft op het dagelijks leven en is te voorkomen dat er uiteindelijk meer veiligheids- en bereikbaarheidsmaatregelen moeten worden getroffen dan vooraf voorzien.”

Ook is de communicatie met omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen een aandachtspunt, stelt de gemeente. “Van belang daarbij zijn een centraal bereikbaar telefoonnummer van de organisator en het tijdig aanvragen en verlenen van een evenementenvergunning. Deze aandachtspunten neemt de gemeente mee bij de uitwerking van het nieuwe evenementenbeleid.”

Het Ondernemersfonds, Toeristisch Fonds en de organisator van Winterland hebben aangegeven dat ze voorstander zijn van een tweede editie van Winterland in het najaar van 2017. De gemeente staat hier positief tegenover. Uit een enquete onder ondernemers is gekomen dat 80 procent voorstander is van een nieuwe editie.