Afbeelding
Vinnie de Laat

Zege voor Bredase MMA-vechter en vuilnisman Pieter Buist

Sport

BREDA - De Bredase MMA-vechter Pieter Buist heeft zaterdagavond tijdens de MMA editie van de World Fighting League Jose Vava Kikumbi verslagen. In de eerste van drie rondes pakte de parttime vuilnisman zijn tegenstander in een staande verwurging.

Buist won de tweestrijd in de kooi in het Sportcentrum van Almere onder toeziend oog van zo’n vijftig meegereisde fans. De 29-jarige professioneel MMA-vechter stapte met in elk geval psychologisch voordeel de kooi in. Zijn tegenstander bleek de dag voor de ontmoeting tijdens het weegmoment niet op wedstrijdgewicht te zitten.  

“Ik denk dat hij proces van afvallen had onderschat”, vertelt Buist de ochtend na het gevecht. “En dan komt de weging en dan kom je erachter dat je lichaam het vocht er niet zo uitgooit.”

Buist zelf had er weinig moeite mee. “Bij mij ging het makkelijk eraf. Donderdag woog ik 76, vrijdagochtend 72. En twee kilo ging er vrijdag af, daarna heb je weer 26 uur om te herstellen voor de wedstrijd.”

Als gepland
Dat herstel bleek geen probleem voor de vechter van Team Souwer en Nova Uniao Nederland. “Het gevecht ging zoals gepland. Hij is echt een staande vechter, ik ook met elf jaar Thaibox-ervaring en training van Nick Hemmers van Hemmers Gym.”

Toch ging zijn voorkeur in de wedstrijd naar een grondgevecht. “Voor een beknelling.” Nadat Vava Kikumbi eerst passief boven lag, moest het gevecht staande herstart worden. Daarna was het aan Buist. “Ik gaf hem een gesprongen knie, tussen gezicht en borstkas. Toen werd zijn weerstand minder en kon ik hem vastzetten in een verwurging tegen de kooi. Toen klopte hij hem af.”

Serie overwinningen
De geboren en getogen Bredanaar kwam ongeschonden uit de kooi. Daarmee kan hij verder bouwen aan een serie overwinningen. “Dat is belangrijk zodat je naar de grote jongens kunt.” Daarnaast waren zijn gedachten meteen bij zijn vriend. “Deze is voor Michael Frerejean, die nu midden in een strijd zit tegen kanker.”

Buist werd al twee keer Europees kampioen in de klasse tot 77 kilo, nu vecht hij in een klasse lager. “Deze overwinning is een stap naar sterkere tegenstanders, het grote doel. UFC komt in september naar Rotterdam. Bellator, is ook eind van het jaar in het land. Dat zijn de twee grote organisaties, waar je een contract kunt krijgen. Dat is mijn doel.”

Goed getraind én op gewicht in Almere in de kooi komen, was ook belangrijk vanwege de aandacht voor deze partij. “Deze wedstrijd komt woensdag op Spike TV, dat wil je niet mislopen. Dat zorgt ervoor dat je sponsoren kunt krijgen.”

Zijn vorige partij was twee weken geleden op Malta, waar hij na twintig seconden won.  Zijn volgende is waarschijnlijk over anderhalve maand. “Ik pak nu iets langer mijn rust. Je moet echt kunnen knallen, anders kom je niet verder in MMA. Midden juli vecht ik nog een partij. Daarna plan ik tijd met mijn gezin.”

Gemeente Breda
Nu naast de negen tot twaalf keer trainen in de week eerst weer aan het werk, bij de gemeente Breda als vuilnisman. “Dat is wel pittig, maar de gemeente Breda is heel flexibel, dat is voor mij is dat meer als zat. Ik moet gewoon werken, geen probleem. Toen ik naar Malta moest konden ze schuiven met het rooster. Dikke shout-out naar de gemeente Breda, dat ze dat doen. Dat hoeft niet.”