NAC staat na 45 minuten in Nijmegen met een been in de eredivisie. Het staat 1-1. Peter Visser

BREKEND: NAC overtuigend terug naar de eredivisie

NIJMEGEN - NAC is na twee jaar terug in de eredivisie. De Bredanaars wonnen op overuigende wijze met 1-4 bij NEC, dat geen moment aanspraak mocht maken op een overwinning. Dat betekent dat het deze zondagavond feest is op P5, waar de spelers en staf worden gehuldigd.

Wie dacht dat de videoscheidsrechter vorige week veel invloed had op de wedstrijd toen een rode kaart voor NEC werd teruggedraaid, viel vandaag van verbazing achterover. Na vijf minuten voetballen werd Giovanni Korte neergetrokken in het penaltygebied, maar scheidsrechter Blom floot niet. Het spel ging verder en na één minuut liep Blom naar de zijkant van het veld om op het scherm te kijken en alsnog een penalty te geven. Wie anders dan Cyriel Dessers pakte de bal op en scoorde de belangrijke 0-1. NEC zou er nu drie moeten scoren om in de Eredivisie te blijven.

Na een half uur voetballen was het ook aan de andere kant raak na een tackle van Bart Meijers. Blom besloot niet te fluiten, maar na een aanwijzing in zijn oortje legde hij de bal alsnog op de stip. Breiburg bracht zijn ploeg op gelijke hoogte na een hard schot door het midden. NEC was vol op zoek naar een tweede treffer en zette de Bredanaars continue onder druk. Uiteindelijk bleef het 1-1 tot het fluitsignaal voor de rust.

Vlak na de pauze was het Dessers die een grote kans kreeg op de 1-2, maar hij faalde. Gelukkig was het drie minuten later alsnog raak voor de belgNa drie pogingen ging de bal uiteindelijk over de doellijn: 1-2.

Na twee penalty's gegeven te hebben vond de videoscheidsrechter het ook nodig om een speler van het veld te sturen. Blom gaf geel, maar na het zien van de beelden mocht Rayhi alsnog gaan douchen. Het feest kon langzaam beginnen op P5 en in het uitvak, want NEC moest wederom drie doelpunten maken.

Twintig minuten voor tijd was het duidelijk. Na de 1-3 en 1-4 van Korte en Dessers: NAC ging promoveren. De sfeer in het uitvak werd beter en beter terwijl het NEC-publiek in grote groepen het stadion verlieten.