De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. CDA-fractievoorzitter Peter Elbertse. foto Peter Visser
De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. CDA-fractievoorzitter Peter Elbertse. foto Peter Visser

CDA: ‘Overlastgevers snel uit huis zetten’

Politiek

BREDA - De Bredase CDA-fractie wil dat overlastgevende bewoners sneller uit hun koop- of huurhuis gezet moeten kunnen worden. Breda zou daarvoor gebruik moeten maken van de Wet aanpak Woningoverlast, die per 1 juli in werking treedt.

Dat schrijft CDA-fractievoorzitter in een brief aan het college. Volgens hem doet dat meer recht aan diegenen die de overlast ervaren. In de vragen aan het college stelt hij dat woningbouwcorporaties steeds vaker worden geconfronteerd met overlastveroorzakers in woning of appartement complexen.

“De focus van hulpverlenende organisaties is vaak gericht op de veroorzaker van de problemen. Omwonenden worden soms geterroriseerd zonder dat er afdoende kan worden opgetreden”, schrijft hij. “In extreme gevallen leidt dit tot structurele en permanente bewaking aan de toegang van wooncomplexen. Dit kan en mag wat onze fractie betreft niet de bedoeling zijn. Leefbaarheid en veiligheid horen op normale wijze in wooncomplexen gewaarborgd te zijn.”

Het probleem dat Elbertse constateert is dat de huidige procedures om extreme overlastveroorzakers te kunnen uitzetten een lange looptijd hebben, van 2 tot 2,5 jaar. De Wet aanpak woonoverlast zou volgens Elbertse een uitkomst zijn. “Door de wet krijgen burgemeesters de mogelijkheid om specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers in zowel huur- als koopwoningen. Het vergroot de wettelijke mogelijkheden die gemeenten hebben in de aanpak van woonoverlast.”

De CDA-fractie vindt dat deze wet zo snel mogelijk in Breda moet worden ingevoerd. De gemeenteraad moet daarvoor een verordening aannemen.