Afbeelding

Buurtrechten moeten Bredase burgers meer macht geven

Politiek

BREDA - Breda gaat werk maken van de invoering van Buurtrechten. Dat blijkt uit een voor initiatiefvoorstel van Tim van het Hof (D66), Marike de Nobel (GL), René Spiegels (SP) en Jeroen Bruijns (CDA) dat woensdagavond in de commissie werd behandeld.

Het voorstel - afkomstig van twee oppositie en twee coalitiepartijen - houdt in dat groepen Bredanaars een serieuze partij worden als het gaat om de uitvoeringen van bepaalde diensten of het kopen van grond of vastgoed dat door de overheid of semi-overheid in de verkoop wordt gedaan.

De buurtrechten zijn opgesplitst in drie verschillende takken: Uitdagingsrecht, Biedingsrecht en Probeerrecht. “Het systeem is afkomstig uit Engeland”, licht Jeroen Bruijns (CDA) toe. Met het uitdagingsrecht kan een groep inwoners de gemeente uitdagen als ze denkt bepaalde dienstverlening beter of goedkoper te kunnen  uitvoeren. Denk aan groenvoorziening. Nu lag de bal bij de gemeente, als wij iets niet meer wilden onderhouden, straks kunnen inwoners zichzelf melden.”

Het voordeel? “Het geld dat bezuinigd wordt, kan in de buurt aan andere zaken worden besteed”, geeft Bruijns aan. In het biedingsrecht kunnen groepen burgers meebieden op grond of vastgoed. “Hierbij zou een wijk eigenaar kunnen worden van een buurthuis of een zwembad.”

Het probeerrecht maakt de weg vrij voor inwoners om in een bepaalde periode een gebouw te exploiteren. “Denk aan een skatepark in een lege loods”, stellen de vier in hun voorstel.

De Buurtrechten passen in de bestuurlijke vernieuwing waarmee Breda al een aantal jaar bezig is. Aan het plan is tweeënhalf jaar gewerkt door de vier fracties. Het is de bedoeling dat het systeem nog voor de verkiezingen van 2018 kan worden ingevoerd.