Afbeelding
Tom van der Put/SQ Vision

Petitie voor veilige Academiesingel na noodlottig ongeval

Algemeen

BREDA - De Bredase Christel Ooms is een petitie gestart om de gemeente te bewegen de Academiesingel opnieuw in te richten. Volgens haar is de herinrichting van de Academiesingel ten koste gegaan van de verkeersveiligheid. Maandag kwam een 37-jarige fietsster om het leven bij een noodlottig ongeval. Haar vierjarige dochter overleefde het ongeval wel.

“De weg is versmald en daarvan zijn fietsers de dupe. Een noodlottig ongeval heeft de urgentie van het probleem onderstreept”, schrijft zij op Petities.nl. “Wij vragen de gemeente om zo snel mogelijk maatregelen te nemen.”

Vrijdagochtend hadden bij driehonderd medestanders de petitie ondertekend. Daarin wordt gesteld dat de herinrichting de verkeersveiligheid heeft verslechterd en dat elkaar passerende auto's en vrachtwagens genoodzaakt zijn om uit te wijken naar de fietspaden. “Fietsers geven aan dat ze zich in de nieuwe verkeerssituatie kwetsbaar voelen, ouders maken zich zorgen over hun fietsende kinderen, sommigen mijden de Academiesingel zelfs volledig”, geeft ze aan bij de petitie.

Met de petitie wil ze afdwingen dat de gemeente direct een onderzoek starten naar de effecten van de wegversmallingen op de verkeersveiligheid. Ook verzoeken de ondertekenaars de gemeente met een plan te komen om de situatie structureel te verbeteren. Op korte termijn zouden er tijdelijke maatregelen moeten komen om fietsers te beschermen.

Eerder deze week schreef ze al een emotioneel relaas op Facebook, waarop ze veel bijval kreeg. “Ik kan het gruwelijk ongeluk dat eergisteren gebeurde niet uit mijn hoofd zetten. Huilende kleuters op het schoolplein toen ik mijn dochter van school haalde. Wij zijn geschokt. Dit had niet hoeven gebeuren.”