Afbeelding
YouTube

Bredanaar vraagt patent aan voor bliksem als energiebron

Algemeen

BREDA - Bredanaar Twan Bolderman is van kinds af aan al gefascineerd door bliksem. Met die passie voor meteorologie hoopt hij binnenkort bliksem te gebruiken om energie te genereren.

Bolderman doet dit project alleen. “Het is gestart als studieproject, waarbij ik iets moest verzinnen met moeder natuur en stroom. Inmiddels ben ik gestopt met mijn minor en werk ik hier een uurtje of dertien per dag aan. Het is bijzonder dat bliksem nog niet als energiebron wordt gebruikt, daarom ben ik hier onderzoek naar gaan doen”, vertelt Bolderman.

Hij heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de kracht van bliksem en zijn potenties. Door middel van een relatief oude techniek genaamd ‘wiring’, ontwikkeld door de universiteit van Florida, wil Bolderman bliksem genereren en opvangen in een Lightning to Power Converter (LTPC). Deze LTPC vangt de krachtige ontlading van bliksem op en zet het om in bruikbare stroom.

“Ik heb het zo omgebouwd dat het een enorme klap kan krijgen. Ik heb veel koperdraad gebruikt waardoor de stroom een langere baan heeft, hierdoor heeft het langer de tijd om in de converter te komen.” De stroom wordt opgeslagen in een soort accu, daar kan dan een kabel of usb aan vast gemaakt worden om stroom te gebruiken.

Zijn project is niet zonder gevaar. “De stelling moet hoog genoeg zijn en ik moet er een grote afstand vanaf staan. Ik kan nog niet met zekerheid zeggen dat het ongevaarlijk is, maar ik hoop dat ik dat in de toekomst wel kan zeggen.” Bolderman is na eigen zeggen niet bang aangelegd. “Ik heb genoeg research gedaan om dit aan te durven.”

Inmiddels heeft hij patent aangevraagd, deze aanvraag loopt nog. Bolderman wil zijn prototype graag uittesten in Breda. “Dat is mijn intentie, maar ik moet eerst testen waar ik dat het best kan doen. Met een sensor en gps met daaraan koperdraad heb ik door Breda gelopen om te meten waar de meeste elektriciteit in de lucht hangt.”

“Als we de pure kracht van één bliksemschicht opvangen, is dat genoeg om een gemiddeld huishouden te kunnen voorzien van stroom voor 56 dagen of om 33.750 elektrische auto’s op te laden”, aldus Bolderman.