De machinefabrieken van Backer- en Rueb verdwijnen. foto Wijnand Nijs
De machinefabrieken van Backer- en Rueb verdwijnen. foto Wijnand Nijs

‘Reëel perspectief voor mix van wonen en werken op Backer en Rueb’

Economie

BREDA - Een mix van wonen, werken, horeca en culturele voorzieningen op de locatie Speelhuislaan 173-175, ook bekend als de locatie Van Puijfelik - Backer en Rueb is reëel.

Dat blijkt uit gesprekken tussen de gemeente Breda, de huidige eigenaar (curator) en initiatiefnemer Amvest. In combinatie met de buitenruimte kan daarbij toekomstwaarde gegeven worden aan het erfgoed op deze locatie.

Het erfgoed wordt door de initiatiefnemer ‘substantieel behouden’ en krijgt toekomstwaarde, in combinatie met nieuw gebruik, aanvullende woonbebouwing en inrichting van de buitenruimte.

Eerder werd al duidelijk dat Breda hiervoor een een haalbaarheidsonderzoek wil gaan doen. Het college gaat dit nu ook daadwerkelijk voorstellen aan de gemeenteraad. Dit onderzoek wordt gedaan samen met de beoogde nieuwe eigenaar Amvest. Breda maakt hiervoor  €250.000 vrij vanuit het fonds Stedelijke Ontwikkeling 2017.

Concreet blijven de hallen van Backer en Rueb (Speelhuislaan 173) en de hallen met sheddaken van voormalig Van Puijfelik (Speelhuislaan 175) behouden. Een deel van de hallen van Van Puijfelik wordt na de noodzakelijke asbestverwijdering gesloopt.