Stadsarchief Breda

Vrede Fontein op Kasteelplein symboliseert vrede en conflict

CENTRUM - Breda krijgt een tweede fontein op het Kasteelplein. Het gaat om de Vrede Fontein die geplaatst wordt vanwege de viering van 350 jaar Vrede van Breda.


De fontein wordt vrijdag 16 juni om 11.00 uur officieel in gebruik genomen door Marianne de Bie, wethouder van werk, inkomen en cultuur.

350 jaar geleden was Breda even het centrum van de wereld. Op 31 juli 1667 kwam het vredesverdrag tot stand waarmee een einde kwam aan de Tweede Engelse Oorlog tussen Engeland en de Nederlandse Republiek. Op 24 augustus 1667 werd het verdrag officieel bekrachtigd en barstte de stad in feestvreugde uit. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten prachtige tijdelijke fonteinen. De Vrede Fontein van 2017 verwijst hiernaar. Breda heeft daarnaast nog meer projecten gesubsidieerd die stilstaan bij dit jubileum. 

Met schermen van water symboliseert de fontein gevoelens van conflict en vrede, bezoekers kunnen dit ervaren door op het platform tussen de fonteinen te gaan staan.

De Vrede Fontein is ontworpen door Francien van Cappelle en Ilja Kramer in samenwerking met René Pijnenburg en Ernst Dullemond.

 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief