Het kantoor van Laurentius.
Het kantoor van Laurentius.

‘Betrokkenen fraudezaak Laurentius voor de rechter’

Algemeen

BREDA - Oud-Laurentius directeur Walter Vermeulen en diens zakenpartner Wim Snoeren komen in december voor de rechter in verband met de al jarenlang slepende rechtszaak. Dat meldt BNDeStem vrijdag.

De twee worden verdacht van fraude met vastgoedtransacties, waardoor de Bredase woningbouwcorporatie in financiële problemen kwam. In 2012 werd al duidelijk dat de twee verdacht werden van witwassen, oplichting, omkoping en valsheid in geschrifte.

De corporatie kwam begin 2012 in het vizier van de minister, die Laurentius onder toezicht plaatste. 21 mei 2012 werd Vermeulen aangehouden. Sindsdien bouwt het OM aan een zaak tegen hem en enkele medeverdachten, onder wie de directeur Wim Snoeren van Wildhage. 

Walter Vermeulen en het Openbaar Ministerie kwamen eind 2015 een schikking overeen waarmee hij een zogenoemde ontnemingsvordering ontliep. Die schikking staat los van de huidige beslissing van het Openbaar Ministerie om de vervolging door te zetten.

Begin 2012 legde de corporatie nieuwbouwprojecten stil.  In de jaren daarna werden allerhande projecten buiten Breda afgestoten. Onder meer 900 woningen in Oirschot werden verkocht. Negen medewerkers van de Bredase corporatie gingen mee naar nieuwe eigenaar Wooninc.

De corporatie is tot op heden nog niet in staat nieuwbouw te plegen. Laurentius moest worden gered door collega corporaties.