Het Luminarium op het Chasséveld tijdens het Stiltefestival 2017.
Het Luminarium op het Chasséveld tijdens het Stiltefestival 2017.

Chillen in een luchtkasteel 25 bij 50 meter tijdens Stiltefestival (foto’s en video)

Cultuur

BREDA - “Het ruikt hier naar strandballen.” Een grote groep schoolkinderen heeft dinsdagmiddag een bezoekje mogen brengen aan het Luminarium op het Chasséveld.

Het Luminarium, een luchtkasteel van het Engelse Architects of Air, is onderdeel van het Internationale Stiltefestival, dat van 13 tot en met 18 juni voor de vierde keer in Breda gehouden wordt.

De kinderen van OBS De Klokkebel uit Ulvenhout moeten bij binnenkomst van het luchtkasteel hun schoenen uit doen. Maar eenmaal binnen kijken ze hun ogen uit.

Het Albesila Luminarium, zoals het officieel heet, is schitterend doolhof van kronkelende paden en stijgende koepels in een luchtkasteel van 25 bij 50 meter.

“Islamitische architectuur, Archimedische bouwwerken en gotische kathedralen versmelten tot een inspirerend monument voor de schoonheid van licht en kleur”, stellen de Architects of Air.

De speciale features van Albesila zijn de tien zilveren eieren met in hun dak een verlicht patroon, geïnspireerd op Arabische symbolen. In groepen van maximaal 40 personen kunnen bezoekers zich een weg banen door dit betoverende labyrinth. Tijdens drukke tijden is het bezoek beperkt tot 20 minuten.

Het Luminarium is tot en met zondag dagelijks te bezoeken tot 20.00 uur ‘s avonds en donderdag zelfs tot 21.00 uur. De openingstijd verschilt per dag. Kaartjes kosten vijf euro.  

Op woensdag 14 juni om 13.30 uur wordt het festival officieel geopend door onder andere de Kindercultuurnachtburgemeester en het Canadese gezelschap Corpus.