Marlice Dreessen.
Marlice Dreessen. Wijnand Nijs

Afzwaaiende VVV-directeur Dreessen: ‘De stad verandert altijd, maar dat hoort ook zo’

Algemeen

BREDA - Praat met Marlice Dreessen en je wordt verliefd op Breda, als je het niet al was. Eind van deze maand zwaait ze na negentien jaar af als directeur van de VVV. Over stadsontwikkeling, het museum, de binnenstad, de Bredanaar en NAC. “NAC Breda, let op hè”, zegt ze fel.

Dreessen gaat met pensioen, maar dat betekent niet dat ze minder fel is op hoe de stad verkocht moet worden. “Al is de stress er inmiddels wel af”, vertelt ze op haar een na laatste werkdag.”

Als directeur van de VVV woonde ze in Made. “Ook om afstand te houden. Ik weet nog dat ik in de Grote Kerk stapte en dat daar een diner was met rijen gedekte tafels. Kip-pen-vel. Dat gevoel heb ik altijd geprobeerd vast te houden.”

Blij is ze dat NAC Breda is gepromoveerd. Om het feest dat daarna ontstond en dat Breda typeert. “Maar ook omdat we dan weer elke week op prime-time op tv zijn. Daarom ben ik ook blij met Tour du Jour, drie weken op tv. Dat trekt wielerliefhebbers naar de stad.”

Zo haalt ze tijdens dit gesprek ook meerdere malen Serious Request aan. “Heel belangrijk voor de stad, onderschat dat niet. Ook de nieuwe Willemstraat is fantastisch. We hebben in twee jaar tijd echt veel mopperende mensen gehad over de bereikbaarheid, maar dit is geweldig.”

In de 19 jaar dat ze aan het roer stond, is de stad veel veranderd. In 2007 ging de Haven open en kwam het water terug in de binnenstad. “Maar het verhogen van de Koning Willem-Alexanderbrug is echt een impuls geweest. Ik ben zo blij dat wethouder Cees Meeuwis dat heeft doorgedrukt. Met het Jazz Festival lagen de boten rijen dik.”

Dat er nu gevorderde plannen zijn om de Nieuwe Mark verder door te trekken, kan alleen maar op haar instemming rekenen. “De stad verandert altijd, dat hoort ook zo. Mensen gaan niet meer voor hun boodschappen naar de binnenstad, maar voor een dagje uit. Dat de Bredanaar minder naar de binnenstad gaat, daarin is de stad niet uniek. Dat geldt voor alle steden.”

'Het verhogen van de Koning Willem-Alexanderbrug is echt een impuls geweest'

Ze merkt dat de Bredanaar trotser wordt op zijn stad en dat ook meer gaat uitdragen. Want er is ook zoveel moois. ‘t Sas, de Lutherse Kerk die open is, Gasthuyspoort, de Oostflank. “Fantastisch”, vat ze het samen, kijken door de ogen van een toerist. “De Veemarktstraat leeft hierdoor ook echt op. Dat verdient die straat.”

Dit weekend gaat het Stedelijk Museum Breda open, het fusieresultaat van MOTI en het Breda’s Museum. De Bredanaar bekijkt het met enige argwaan na jarenlang van gedoe rond de musea, Dreessen ziet vooral kansen. “Ik hoop dat ze met goede tentoonstellingen komen en ook echte publiekstrekkers, want een museumbezoeker komt niet alleen voor het museum, maar bezoekt ook de stad.”

Wat betreft het museumaanbod is ze jaloers op andere steden. Tilburg met de Pont, Den Bosch met het Noord-Brabants museum. “Maar we moeten kijken wat past bij de stad. Wij hebben het Bierreclamemuseum, het Klokkenmuseum, het Poppenhuismuseum. Die zijn ook echt het bezoeken waard, vergeet dat niet.”

Als we naar buiten stappen voor een foto op een van de bankjes op de promenade in de Willemstraat, komt haar scherpe blik naar boven. “Dat bord mag daar niet staan”, wijst ze naar een reclameuiting van een van de collega-ondernemers.” Grote kans dat ze daar zelf nog even op afstapt. Nu nog wel.

Zoals Sander Vermunt van Binnen Breda een telefoontje kreeg nadat duidelijk was dat Tour du Jour op zijn terras zou landen. “Ruim je wel je opslag even op”, gaf ze hem mee. Want dat is geen gezicht straks op tv. “Van mij pikken ze dat, ik bedoel het altijd positief.”