Logo bredavandaag.nl
Breda Centraal, vertrek Intercity Direct.
Breda Centraal, vertrek Intercity Direct. (Wijnand Nijs)

Trein Breda-Brussel rijdt ook dit jaar nog niet

BREDA/DEN HAAG - De verbinding over de hsl tussen Amsterdam en Brussel rijdt ook dit jaar nog niet. Dat betekent ook dat de beloofde shuttle-verbinding tussen Breda en Brussel nog niet gaat rijden.


Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de Tweede Kamer daarover afgelopen week schriftelijk geïnformeerd. “Uiteraard vind ik dit zeer teleurstellend voor de reizigers die nu langer moeten wachten op een snellere verbinding naar België over de HSL-Zuid via Breda”, stelt Dijksma in de brief. Ze meldt ervan uit te gaan dat de lijn in 2018 spoedig gaat rijden.   

Doel was dat de treinverbinding in de dienstregeling 2018 zou worden opgenomen. Dat zou betekenen dat de trein vanaf december 2017 zou rijden. “Inmiddels is duidelijk dat de uiteindelijke levering van de toegelaten software door Bombardier verder is vertraagd, deze staat nu gepland op 31 juli 2017”, aldus de staatssecretaris.

Het startmoment waarop de IC Brussel via de HSL-Zuid gaat rijden, schuift daardoor eveneens op, doordat NS en NMBS zes maanden na levering van de software nodig hebben om de treinen te laten rijden.

Dijksma geeft in de brief aan het maximale te hebben gedaan om de levering door Bombardier te bespoedigen. “Het is Bombardier echter niet gelukt om met een planning te komen waarbij de software voor 31 juli 2017 wordt geleverd. Daardoor is het voor NS niet meer mogelijk om de nieuwe vervoersdienst op een betrouwbare wijze - conform de aanbevelingen van de Parlementaire Enquêtecommissie Fyra - eind van het jaar van start te laten gaan.”

De IC Brussel blijft in de tussentijd via het reguliere traject tussen Amsterdam en Brussel rijden.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief