Afbeelding
BRES Breda

Zonneveste geopend op langste dag van het jaar

Economie

BREDA - Op de langste dag van het jaar is het zonnedak op de Nieuwe Veste officieel geopend. De 926 zonnepanelen gaan de bibliotheek voorzien van stroom.

Het dak van het gemeentelijke pand moest worden vervangen. “Dit was gelijk een reden om het te verduurzamen en zonnepanelen te plaatsen”, aldus Jan Schouw, projectleider van BRES Breda.

De voorbereidingen op het project zijn twee jaar geleden van start gegaan. De plaatsing van de panelen heeft slechts vier weken geduurd en de crowdfundingsactie slechts 62 uur.

De ‘Zonneveste’ is namelijk door middel van crowdfunding gerealiseerd. Binnen 62 uur waren alle beschikbare zonnepanelen uitverkocht en is een bedrag van 315.000 euro opgehaald, aldus Schouw. “Het ging razendsnel.”

Ook wethouder Paul de Beer was aanwezig bij de opening. “Ik hoop dat we op deze manier meters maken en vaker zo’n zonnedak openen. Het is noodzakelijk dat we de doelstelling van Parijs halen”, concludeert De Beer.

Afgelopen zondag werd ook al de langer in werking zijnde Zonnewijde officieel in gebruik genomen. Op bedrijventerrein Steenakker liggen bijna 7000 zonnepanelen. Daarmee is dat het grootste particulier gefinancierde veld met zonnepanelen van het land.