Afbeelding
Chatime

Chatime viert tienjarig bestaan met jongerenfestival

Algemeen

BREDA - Het wordt een echt festival voor kinderen en jongeren: het tienjarig bestaan van Chatime. Zondag tussen 13.00 en 18.00 uur op Stek. “Compleet met foodtrucks en tattoos”, vertelt de altijd enthousiaste oprichtster Lidia van Hooijdonk. “Tijdelijke tattoos, hè”, lacht ze.

Tien jaar geleden ontstond Chatime eigenlijk bij toeval. “Een collega van me bij Vertizontaal vroeg me eens te kijken naar een jongerenmiddag in het Westeinde. Daar waren ze nog ouderwets aan het bloemschikken.”

Dat kan anders. “Ik vroeg aan zo’n manneke wat hij wilde doen. Hij wilde wel eens een hooligan interviewen.” Van Hooijdonk gaf daar een andere draai aan. “Ik nam ze mee naar burgemeester Peter van der Velden.”

Uiteindelijk maakte ze samen met de kinderen een krantje. In 2007 sponsorde de Rabobank de druk van de eerste Chatime-editie en later kwam er geld uit het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling, waarmee het blad een jaar gemaakt kon worden.

De insteek van Chatime was én is hetzelfde als bij het eerste krantje in het Westeinde. “Ik wil kinderen buiten hun vertrouwde kringetje van de eigen school, eigen club en eigen wijk halen. Hun wereld verbreden door media te maken.”

Na 36 glossy magazines ging Chatime in 2012 digitaal. In 2014 kwamen daar filmpjes bij. “Bas Kock van BredaNu stelde dat voor. Inmiddels hebben we 80 filmpjes gemaakt.” De overschakeling naar video maakte dat de reportersteams, elke drie vier maanden een nieuw team, wat kleiner werden. Tien in plaats van 25 kinderen.

In tien jaar tijd hebben 525 kinderen uit heel Breda in een gemêleerd gezelschap samengewerkt aan Chatime. “Alle deze reporters zijn uitgenodigd voor het festival zondag, net als alle andere kinderen.”

Op Stek kunnen de kinderen gratis verschillende spelletjes spelen en aan workshops meedoen, van tosti's maken tot fotograferen met je mobiel en grabbelen. Daarnaast is er een escaperoom, photoboot, kunnen jongeren handboogschieten en darrten. “Allemaal voor niks. Alleen de drankjes moet je betalen.”

10 jaar Chatime
Zondag 25 juni vanaf 13.00 uur, Veilingkade 9a.
Om 15.30 uur is er een verrassing